امیدوارم با توسعه بخش مسکن در کشور ، گامی موثر در جهت خروج از رکود و بیکاری برداشته شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، وزیر راه و شهرسازی امروز در مراسم افتتاح تابلوی معاملات صندوق های زمین و ساختمان با بیان مطلب بالا گفت: صندوق های زمین و ساختمان امکان ورود شرکت های سرمایه گذاری در حوزه مسکن را فراهم می کند. در عین حال، با ایجاد شرایطی که واحدهای بزرگی مانند مسکن را به واحدهای کوچکی مانند یونیت (واحدهای سرمایه گذاری) یا سهم تبدیل می کند، امکان حضور اقشار مختلف، در این سرمایه گذاری را فراهم شده است.
عباس آخوندی ادامه داد: علاوه بر این، صندوق ها امکان خروج از بازار را به راحتی فراهم کرده و سرمایه گذاران می توانند هر زمان که مایل هستند، نقدینگی مورد نیاز خود را با فروش واحدهای خود در بازار سرمایه، تامین کنند.
وی تصریح کرد: تامین مالی پروژه های مسکن، گاها به خوبی صورت نمی گیرد و همین امر منجر به نزول کیفیت معماری و استحکام بنا می شد و حتی گاهی سازندگان در راهکارهای کاهش مصرف انرژی اقدامی نمی کردند. اما با راه اندازی این صندوق ها و تامین مالی با برنامه و درست، به طور قطع شاهد اثرات خوب در کیفیت معماری و استحکام سازه ها خواهیم بود.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: امروز روز خوبی برای من است. یکی از آرزوهای دیرینه ام در حال تحقق است. خاطرم هست که سال 82 طی جلساتی با دکتر عبده تبریزی که آن زمان در سازمان کارگزاران بورس بودند، در ارتباط با همین صندوق های زمین و ساختمان و همچنین صندوق های مستغلات گفت و گو می کردیم.
وی ادامه داد: آن جلسات منجر به این شد که در قانون مصوب 84، مقدمات این صندوق ها پیش بینی شود.
این مقام مسوول با گلایه از اینکه تشکیل نهادهای جدید در ایران زمان طولانی نیاز دارد، ابراز داشت: 11 سال از زمانی که برای تشکیل نهادهای جدیدی، مانند صندوق زمین و ساختمان صحبت شد، در کشور می گذرد تا این نهادها ایجاد شد. البته نباید ناامید و خسته شد، زیرا با ممارست و پشتکار، کارها با همه سختی ها به نتیجه می رسد.
آخوندی با بیان اینکه بازار سرمایه ایران، نسبت به اندازه اقتصاد کشور کوچک است، تصریح کرد: با وجود تلاش های زیاد طی سال های گذشته برای رشد بازار سرمایه، این واقعیت وجود دارد که بازار سرمایه ایران جای توسعه بسیار دارد.
وزیر راه و شهرسازی به ارتباط بازار سرمایه با دو حوزه تحت ماموریت خود اشاره کرد و گفت: در دو حوزه ماموریت مسکن و راه سازی، یک سوم سرمایه گذاری ملی انجام می گیرد. همچنین 25 درصد تخصیص منابع مالی کشور به این دو حوزه بر می گردد، اما سهم بازار سرمایه در این دو صنعت، بسیار اندک است. یکی از کارکردهای اصلی بازار سرمایه این است که با تغییرات قیمتی سهام، علامت های درستی را به اقتصاد و مدیران اقتصادی بدهد.
آخوندی اشاره کرد: بازار سرمایه یک بازار رسمی است. این بازار رسمی، نقش مناسبی را در بازار مسکن ندارد، همان طور که سهم بازار مسکن در بورس بسیار اندک است و البته سهم حمل و نقل از مسکن هم در بورس اندک تر است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه 15 درصد تولید ناخالص ملی کشور به موضوع راه سازی برمی گردد، خاطرنشان کرد: این عدد نشان می دهد که بازار سرمایه چقدر ظرفیت توسعه در حمل و نقل دریایی، زمینی، ریلی و هوایی دارد.
وی با بیان اینکه این نقطه مبارک در حوزه تحت ماموریت من است، گفت: با ابزاری جدید می توان دو حوزه راه و مسکن را توسعه داد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: نکته دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد، تنوع بخشی ابزارهای بازارسرمایه است. صندوق زمین و ساختمان یک ابزار است، بازار سرمایه باید به سمت صندوق های مستغلات و مستغل سازی برود که این صندوق ها مکمل صندوق های زمین و ساختمان است.
آخوندی به نکته قابل اهمیت دیگری اشاره کرد و گفت: نکته مهم دیگر، کامل کردن بازار از زمین و فروش تا بهره وری و اجاره است و این زنجیره باید به صورت کامل عمل کند.
وی با اشاره به برخی انتقادها که طی روزهای گذشته در خصوص سیاست های این وزارتخانه صورت گرفته بود، گفت: عده ای با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی به دنبال تحریک تقاضا در بازار مسکن است، شائبه افزایش قیمت را مطرح کرده بودند، در حالی که راه اندازی همین صندوق زمین و ساختمان، حاکی از این است که ما قبل از تحریک تقاضا، زمینه فراهم شدن بازار عرضه را فراهم کرده ایم و کارهای مناسبی در ارتباط با توسعه عرضه در بخش مسکن انجام گرفته است.
وی تصریح کرد: بسیار مهم است همواره در برنامه ریزی های ساختمانی زنجیره عرضه و تقاضا با هم دیده شود. اگر فقط عرضه دیده شود، دچار علامت اشتباه در بخش تقاضا می شویم و بالعکس اگر فقط تقاضا دیده شود، علامت اشتباه در بخش عرضه صورت می گیرد، بنابراین باید این زنجیره کامل دیده شود.
نقش پراهمیت بازار رهن
وزیر راه و شهرسازی، افزود: در این فرایند بحث بازار رهن بسیار مهم است. ما در ایران، بازار سرمایه و بازار پول دو یار مکمل یکدیگر نبوده اند و تاکنون این دو بازار در حال رقابت با هم بوده اند، البته سیاست های فعلی وزیر امور اقتصادی و دارایی، در حال تغییر این معادله است.
وی خاطرنشان کرد: در کنار انواع صندوق های تامین مالی باید بتوانیم، اوراق مبتنی بر دارایی که در بسته خروج از رکود هم دیده شده، طراحی کنیم.
وی با بیان اینکه مقرر شده در بسته خروج از رکود غیرتورمی 10 هزار میلیارد تومان از تنزیل مطالبات بانکی از صندوق توسعه ملی مورد توجه قرار بگیرد، ابراز داشت: بنابراین تسهیلات دهی و وام دهی بانک ها 12.5 برابر می شود.
آخوندی ادامه داد: بحث بازار رهن، از طریق واگذاری ساختمان و فروش اقساطی واحدهای مسکونی گردش مالی در این حوزه را زیاد کنند.
وی افزود: کنترل جریان مالی از طریق سیستم هایی مانند صندوق زمین و ساختمان و اوراق مبتنی بر دارایی می تواند گردش مالی کشور را افزایش دهد، بدون اینکه پایه پولی کشور تغییر داده شود و این یک راهکار موثر و مناسب برای خروج از رکود غیر تورمی است.
آخوندی گفت: بازار رهن ایران با توجه به ساختار جمعیتی ایران، اندازه بسیار کوچکی دارد، به عنوان یک همکاری تنگاتنگ و یک هدف گذاری درست بین بورس، بانک، وزارت اقتصاد و وزارت مسکن و راه سازی می توان یک اندازه درست از بازار رهن داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه در بعضی کشورها بازار رهن از کل تولید ناخالص داخلی بیشتر است، گفت: در ایران، اندازه بازار رهن، کمتر از 10 درصد GDP است، در حالی که ایران جامعه ای با جمعیت جوان دارد.
وی در ادامه افزود: ویژگی جامعه جوان این است که برای تامین سکنای خود نیاز به استفاده از پس انداز آینده دارد و کمتر از پس اندازهای گذشته، که متعلق به جامعه های پیر است، باید استفاده کند.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: برای خانه دار شدن جامعه دسترسی به منابع بانکی و منابع مختلف رهنی، لازم است تا بازار رهن، به عنوان یک استراتژی اساسی مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به پس اندازهای اندک زوج های جوان گفت: از طریق درآمدهای پس اندازی و توسعه بازار رهن و هدف گذاری ستاد اقتصادی دولت، اندازه بازار رهن رشد پیدا می کند، اما لازمه این امر، جامعه آماری است.
وی افزود: هیچ آمار روشنی از بانک مرکزی و مرکز آمار در خصوص بازار رهن ارایه نشده است و تمامی آمارها به شکل ضمنی لابه لای آمارهای اقتصاد ملی و انواع مدل سازی ها به دست آمده است. در حالی که با اصلاح نظام آماری می توان روی این مقوله هدف گذاری کرد، انحرافات را مشخص کرد تا بازار توسعه پیدا کند و همچنین این بازار را شفاف می کند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه برای حل مشکلات مسکن لازم نیست راه های ساده مثل ورود مستقیم به عرصه ساخت و ساز را در دستور کار قرار داد، گفت: در قوانین ما امکانات خوبی پیش بینی شده است و باید بازارها، روی سیاست های پایدارتری که روی تورم اثر کاهشی داشته و می تواند اثر مثبت بر رشد اقتصادی داشته باشد، انتخاب شود.
http://www.sena.ir/ShowNews.aspx?ID=21776