بهبود مدیریت فن‌آوری اطلاعات در بانک‌ها

منبع: دنیای اقتصاد تاریخ انتشار: 1390-02-01
نویسنده: مترجم: محمدجعفر نظری
چکیده:

بررسی‌ها نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری بانک‌ها بر IT زمانی پربار است که راهبرد کسب‌وکار با راهبرد فناوری تطبیق داشته باشد، سیستم‌ها به شکلی منضبط پیاده‌سازی شوند، و با افزایش ظرفیت‌های IT ارزش بیشتری ایجاد شود.


بهبود مدیریت فن‌آوري اطلاعات در بانک‌ها
 

مترجم: محمدجعفر نظری
بررسی‌ها نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری بانک‌ها بر IT زمانی پربار است که راهبرد کسب‌وکار با راهبرد فناوری تطبیق داشته باشد، سیستم‌ها به شکلی منضبط پیاده‌سازی شوند، و با افزایش ظرفیت‌های IT ارزش بیشتری ایجاد شود.

 

مدیران بانکی که مدیریت IT را بر عهده دارند اغلب دچار سوء برداشت از چگونگی حصول بهترین ارزش از سرمایه‌گذاری‌های IT می‌شوند. برخی از آنها مدت‌ها اعتقاد داشته‌اند که در این بخش، مقیاس عملیات یک عامل رقابتی حیاتی است؛ زیرا مزیت‌های هزینه‌ای به وجود می‌آورد. برخی دیگر می‌اندیشند که هزینه بیشتر بر IT با هدف بهبود کارآیی عملیاتی مستقیما باعث بهبود عملکرد می‌شود. بسیاری می‌پندارند که سکوهای نرم‌افزاری جدیدتر آسان‌تر ایجاد ارزش می‌کنند. برخی دیگر هم اظهار می‌کنند آنچه واقعا مهم است کشوری است که بانک در آن فعالیت می‌کند؛ زیرا مکان‌های خاص باعث ایجاد مزیت‌های هزینه‌ای و بازاری می‌شوند.
ما با هدف درک آنچه واقعا در رابطه با به‌کارگیری فناوری در بانک‌ها مهم است عملکرد مالی و فعالیت‌های مرتبط با IT را در 105 بانک در اروپا، آسیا و آمریکای لاتین مطالعه کردیم. پژوهش ما بسیاری از جنبه‌های عملکرد بانک‌ها را مورد آزمون قرار داد که شامل شیوه اداره، فعالیت‌های برون‌سپاری، پیچیدگی معماری‌های نرم‌افزار، و نرخ به‌کارگیری سخت‌افزارها بود. سپس به معیارهای مالی کلیدی بانک‌ها نگاهی افکندیم و اثربخشی عملیاتی آنها را با معیارهای جدول يك سنجیدیم. آزمایش فعالیت‌های مربوط به IT در بانک‌ها در ربع اول جدول، ارتباط بین فعالیت‌های خاص مربوط به IT و نتایج مالی را مشخص می‌کند و به‌شدت بر تجربه ما مبنی بر اینکه فعالیت‌های عملیاتی و سایر فعالیت‌ها می‌توانند تاثیر زیادی بر عملکرد موسسات مالی بگذارند صحه می‌گذارد.
یافته‌های ما نشان می‌دهد که دیدگاه‌های سنتی در این مورد نقصان‌هایی داشته است؛ مثلا صرف منابع بیشتر در بخش IT لزوما منجر به سودآوری بیشتر نمی‌شود. بانک‌هایی که هزینه بخش IT در آنها در این ربع قرار گرفته نسبت هزینه ‌به ‌درآمد بیشتری داشتند و در آسیا که ما رشد را در آن مورد سنجش قرار دادیم دارای متوسط پایین‌تری از جهت افزایش درآمد بودند. یکی ار علت‌های این امر آن است که بسیاری از بانک‌ها هزینه بیش از حدی به جریان عملیات روزانه خود اختصاص داده و برای ‌نوآوری هزینه نکرده و به همین دلیل از رقبا جاماندند. همچنین، بسیاری از بانک‌ها در تبدیل سرمایه‌گذاری‌های خود به ارزش تجاری واقعی موفق نبوده‌اند. این بانک‌ها می‌توانند بر فناوری‌های جدید - مانند سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتریان- سرمایه‌گذاری کنند. بانک‌هایی که در مطالعه ما عملکرد ممتازی داشتند سرمایه‌گذاری بیشتری بر نوآوری و قدرت تشخیص انجام داده و در وارد کردن IT به کسب‌وکارهای خود بهتر عمل کرده بودند.
همچنین دریافتیم که مقیاس، تضمین‌کننده افزایش سود و کاهش هزینه نیست. بسیاری از بانک‌های بزرگ در مطالعه ما هنوز منتظر مشاهده نتایج هزینه‌ای سرمایه‌گذاری خود بر IT هستند؛ زیرا به علت گستردگی در کشورهای مختلف در مدیریت پیچیدگی‌های این محیط‌های بزرگ ناکام بوده‌اند.
نقص سوم دیدگاه سنتی آن است که عملکرد هزینه‌ای را به مکان نسبت می‌دهد- به‌ویژه مقررات ملی یا منطقه‌ای و هزینه‌هایی که هر یک بر کسب‌وکار تحمیل می‌کند. ما با استثنائات کمی دریافتیم که ارتباط معناداری بین کشور محل تاسیس بانک و کارآیی و اثربخشی عملیات IT وجود ندارد. هزینه‌های نیروی انسانی و مزیت‌های مهارتی هم‌اکنون می‌تواند درمیان کشورها و قاره‌های مختلف اثرگذار باشد.
درنهایت، مطالعه ما در آسیا ارتباطی بین قدمت سکوی بانکداری (که عبارت است از تراکنش‌های مربوط به نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای بخش IT و وام‌ها، بهره، حسابداری و اطلاعات مشتریان آن) و کارآیی IT نشان نداد. نیمی از بانک‌هایی که در بررسی ما عملکرد مناسبی داشتند سکوهایی با قدمت کمتر از 5 سال دارند؛ در حالی که نیم دیگر سکوهای قدیمی‌تری داشتند که بسیاری از آنها تبدیل به سیستم‌هایی پیچیده و غیرمنعطف شده بودند. بانک‌هایی که سیستم‌ بانکداری خود را با سیستم‌های جدید جایگزین کرده بودند در صورت عدم راه‌اندازی طرح‌های ابتکاری موازی نتوانسته بودند نتایج مطلوب را کسب نمایند.
مدیریت و مالکیت قدرتمند بر IT نسبت به بسیاری از معیارهای قدیمی‌تر (همچون مقیاس عملیات IT، محل استقرار بانک، قدمت سکوی IT و میزان هزینه‌ای که صرف IT شده است) اثر بیشتری بر بهبود عملکرد بخش IT دارد. بانک‌هایی که بر مبنای الگوی اداره مورد نظر ما بهترین عملکرد را داشتند نسبت سود به ‌درآمد بیشتری (مثلا در میان بانک‌های اروپایی 0/13) نسبت به آن‌هایی که امتیاز کمتری کسب کرده بودند (7/11) داشتند. این بدان معنا است که بانک‌های دارای عملکرد بهتر باید در مدیریت IT هم عملکرد بهتری نسبت به سایر سازمان‌ها داشته باشند.
بانک‌های پیشرو در عملکرد، راهبردهای IT خود را از طریق استفاده از فرآیندهای اداره رسمی در هماهنگی کامل با کسب‌وکار شکل داده و کسب‌وکار را بر آن داشته‌اند که بر اهرم‌های ایجادکننده ارزش متاثر از IT تکیه کند. به علاوه، این بانک‌ها IT را راهبردی‌تر دانسته‌اند و فعالیت‌های مربوط به آن را خودشان انجام می‌دهند؛ یعنی کمتر برون‌سپاری می‌کنند و در صورت برون‌سپاری، با دقت بر پیمانکاران نظارت می‌کنند.
ما همچنین دریافتیم که بهترین سازمان‌ها در زمینه IT سرمایه‌گذاری بيشتري بر فناوری جهت ایجاد ارزش جدید برای کسب‌وکار و هزینه کمتری صرف عملیات روزانه کرده‌اند. سازمان‌های پیشرو 45 درصد بودجه IT خود را صرف نوآوری می‌کنند. بانک‌های ضعیف تنها 29 درصد در این رابطه صرف کرده‌اند. به‌علاوه بانک‌های صاحب بهترین تجارب، محصولات جدید را طی کمتر از 6 ماه معرفی می‌کنند؛ در حالی که این امر برای بانک‌های ضعیف بین 6 تا 9 ماه بوده است.
بانک‌های پیشرو روش منضبط‌تری را برای معماری فناوری به‌ویژه در اروپا داشتند. در اروپا رهبران، کسب‌وکار را با تعداد متوسط 300 نرم‌افزار اداره می‌کنند. این عدد برای سایر بانک‌ها 1250 نرم‌افزار است. بانک‌های آسیایی که اغلبشان در حال ساخت سکوهای جدید نرم‌افزاری هستند، می‌توانند از تجربه همتایان اروپایی خود در رابطه با سرمایه‌گذاری بر معماری‌های منعطف‌ نرم‌افزاری استفاده کنند؛ به‌طوری که در آینده ناچار به ساده‌سازی سکوی پیچیده سابق خود نباشند. بانک‌های پیشرو همچنین از واسط‌های استانداردتر و میان‌افزارهایی که اتصال بین نرم‌افزارها را ساده‌تر می‌کند استفاده و در نهایت هزینه‌های نیروی انسانی را کاهش می‌دهند. بانک‌های پیشرو اظهار داشته‌اند که ویژگی‌های سنتی، 20 تا 40 درصد تغییر نرم‌افزارها را دشوارتر کرده ‌است؛ این عدد برای سایر بانک‌ها بین 40 تا 60 درصد بود.
در نهایت، بانک‌های پیشرو عملیات IT خود را برمبنای مجموعه‌ای از سکوها استانداردسازی و از زیرساخت‌هایی همچون ماشین‌ها به صورتی اثربخش‌تر از دیگران استفاده کنند. مثلا در آسیا بانک‌های پیشرو به نرخ به‌کارگیری 30 تا 40 درصد از سرورهای Unix دست یافتند. این عدد برای بانک‌های ضعیف 30 درصد بوده است.
مقایسه نتایج مطالعه الگوبرداری سال 2006 با سال‌های پیشین نشان می‌دهد که اغلب سازمان‌های پیشرو در جایگاه خود باقی ماندند یا حداقل ثابت باقی ماندند. برخی بانک‌ها که قبلا در رده‌های پایین رده‌بندی قرار داشتند، تاکید بر بهبود عملکرد خود در زمینه IT را آغاز کرده و برخی دیگر پیشرفت‌های خوبی داشته‌اند. برخی دیگر هم هزینه‌های IT را بدون اینکه بهبود سودآوری داشته باشند افزایش داده‌اند.
طبق مطالعات، تعهد پایدار مدیریت عالی به این امر اثرگذارترین عامل در موفقیت است. بانک‌های پیشرو از الگوهای شفاف و از پیش ‌تعیین‌شده پیروی می‌کنند. آنها یک دوره انتقال 2 تا 4 ساله را طی و از چندین اصل پیروی کرده‌اند که اصول شفافیت (مشخص کردن همه هزینه‌ها و منافع مربوط به IT، حتی آنهایی که خارج از بخش IT قرار می‌گیرند)، مدیریت عملکرد (تعیین دقیق معیارها) و تعادل بین دستاوردهای عملکردی کوتاه‌مدت (مانند کاهش هزینه‌ها) و دستاوردهای سرمایه‌گذاری درازمدت (معماری‌های ساده‌تر) از جمله آنها است.
مهم‌ترین نکته، توجه سطوح عالی سازمان و درگیر شدن آنها در این تلاش‌ها است. مدیران عالی در بانک‌های پیشرو معمولا از فناوری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های راهبردی سازمان خود یاد می‌کنند. هدایت این تلاش‌ها از مدیر عالی سرچشمه می‌گیرد و مدل اداره، اولویت‌ها را تعیین و کارکنان را به تلاش برای همسویی با برنامه‌های کسب‌وکار تشویق می‌کند.
منبع:
https://www.mckinseyquarterly.com


 



ارسال محتوا به دوستان نظرات خود را در رازنامه ثبت کنید                به اشتراک گذاری محتوا در فیسبوک به اشتراک گذاری محتوا در گوگل پلاس به اشتراک گذاری محتوا در لینکدین به اشتراک گذاری محتوا در توی تر

مشخصات ثبت اطلاعات

مدیریت رازنامه

مدیریت رازنامه

تاریخ ثبت:
1390/02/01
بروزرسانی:
1390/02/01
آخرین مشاهده:
1403/10/02

نظرات و پیشنهادات


دریافت آخرین اطلاعات رازنامه
با ثبت پست الکترونیکی خود و یا دوستان خود همیشه از آخرین اطلاعات سایت آگاه شوید.

دریافت آخرین اطلاعات رازنامه

پرسش ها و پاسخ ها

    با عرض سلام و خسته نباشید در صورتی شرکتی به عنوان اسپانسر با ما مشغول فعالیت باشد از نظر اداره مالیاتی پول های واریزی از طرف اسپانسر به چه صورت شناسایی میشود ؟ آیا معاف از مالیات است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    باسلام من کاردان دامپزشکم باشراکت مرغداری خریدیم مرغدار نمونه کشور شدم سرم کلاه گذاشتن مرغداری رو فروختن .میخوام کار شروع کنم نمیدونم چیکار باید بکنم.از مردم فراری شدم میترسم با هر کس کار کنم سرم کلاه

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام،وقت بخیر زمانی که لیست تعدیل حقوق تهیه می گردد و حقوق و عیدی از مالیات معاف می گردند در سیستم حسابداری چطور باید مالیات حقوق را کسر کرد متشکرم

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام وقت بخیر من دوتا حساب دارم به نام پیش دریافت عوارض و ارزش فزوده و پیش پرداخت عوارض و ارزش افزود موقع پرداخت ارزش افزوده و عوارض چطوری سند بزنم و این که چرا تفاوت ارزش افزوده خرید من و ارزش ا

    مانوئیل یوحنائی
    مانوئیل یوحنائی ( حسابداری مالی و مالیاتی -حسابداری صنعتی - حسابرسی - حسابرسی داخلی  )

    سلام ، وقت بخیر نحوه سند زدن پرداختی بیمه تامین اجتماعی به چه صورته ؟ بدون این که تو لیست حقوق و دستمزد بیام ه صورت جداگانه چطوری ثبت بزنم؟

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام به مشاور محترم من تازه دیپلم در رشته حسابداری گرفته ام نمی دانم به تحصیل در دانشگاه ادامه دهم یا خیر ؟ با توجه به اینکه بیکاری در مقطع دانش آموختگان عال زیاد است چه کنم ؟ لطفا" رهنمایی بفرمائید

    عیسی ذوقی
    عیسی ذوقی ( مشاور بازرگانی، مالی ومالیاتی  )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت جنابعالی چنانچه پروانه بهره برداری کارگاه یا کارخانه ای که در شهرک صنعتی به نام فرد باشد ولی همین شخص مدیرعامل شرکتی باشد که در همان کارگاه مشغول تولید است و برای آن شرکت دفاتر قانونی تهی

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت استاد محترم برای آموزش کارکنان در دوره آموزشی اکسل در حسابداری میخواستم ببینم چطوری باید با شما هماهنگی کنیم. با تشکر

    مهدی مقدسی
    مهدی مقدسی ( مشاوره مالی ،حسابداری و حسابرسی مالی و مالیاتی ،قانون مالیات های مستقیم. اکسل .قوانین بازار سرمایه، )