تکاپوی صنعت بیمه برای استقرار نظارت مالی و تحولات بیمه شخص ثالث
به گزارش خبرنگاراقتصادی باشگاه خبری فارس«توانا»، با نزدیک شدن به پایان سال بیمه گران تحرک بیشتری در زمینه ارتقاء این صنعت به منظور جذب سرمایه برای نوع آوری بیمه نامهها و سودآوری مطلوب به کار میگیرند به صورتی که فعالیت این صنعت در هفته گذشته شاهد برنامههای بیمه مرکزی برای تحول در بازار سرمایه گذاران این عرصه بود و برای محقق شدن اهداف خود مجوز فعالیت چند شرکت بیمهای جدید را صادر کرد.
البته رئیس کل بیمه مرکزی دراین راستا خبر از بررسی مجوز 6 شرکت بیمهای دیگر را نیز به صنعت بیمه میدهد که با توجه به وعدههای این مقام مسئول احتمال آنکه حداقل یک مجوز دیگر تا پایان سال جاری ازسوی این نهاد بیمهای صادر شود، بعید به نظر نمیرسد.
از دیگر اخبار هفته گذشته این صنعت باید به آمارهای ارائه شده بیمه مرکزی برای آگاهی مسئولان ذی ربط از وضعیت صنعت بیمه کشور اشاره کرد چنانکه براساس این آمارها حق بیمه تولیدی کشور در 9 ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد 20 درصدی و در پرداخت خسارت با رشد 25 درصدی همراه بوده است.
فرشباف ماهریان نیز در جدیدترن مصاحبه خود با خبرنگاران، رقم حق بیمههای تولیدی 9 ماه ابتدای سال جاری را 41 هزار میلیارد ریال عنوان کرد که نسبت به مشابه سال گذشته با رقم 32 هزار میلیارد ریال از رشد 28 درصدی برخوردار بوده است.
البته حق بیمههای تولیدی سه ماهه سوم سال 89 نسبت به مدت مشابه سال گذشته از رشد 35 درصدی برخوردار بوده است.
مطابق آمارهای مذکور، بیمه مرکزی دراین سالها اقدام به گسترش طرحهای جدید سرمایهگذاری شرکتهای بیمه در سایر بخشهای اقتصادی نموده است به نحوی که براساس اظهارات اخیر رئیس کل بیمه مرکزی در حال حاضر بیش از 50 درصد منابع و ذخایر فنی شرکتهای بیمه در بانکها به صورت سپرده بلندمدت سپرده گذاری، اوراق مشارکت بانک مرکزی و 32 درصد هم در حوزه بورس به سرمایه گذاری اختصاص یافته است.
* بیمه اختیاری سرنشینان اتومبیل سال آینده اجباری میشود
مطابق قانون اصلاح بیمه شخص ثالث بیمه سرنشین برای بیمه گذاران امری اجباری است که با اجرای نظام تعرفهای آن از سال آینده این بیمه نامه شاهد تغییرات زیادی در این رشته خواهد بود.
این موضوع در حالی صورت میگیرد که فرشباف ماهریان در اوایل هفته جاری رقم پرداخت خسارت ناشی از حادثه رانندگی را 1.5میلیون تومان عنوان کرده و در واکنش به افزایش رقم دیه سال آینده، از اختصاص 2.5 درصدی دیه به این بخش خبر داده است.
البته این مقام مسئول بیمه درهفته گذشته از تحقق اصلاح نظام تعرفهای، کاهش تدریجی حق بیمههای تعریف شده، استقرار نظام یکپارچه نظارتی مشتمل بر مقررات نظارت مالی، منع انحصار، تسهیل رقابت و رتبهبندی شرکتهای بیمه تا پایان سال سوم برنامه پنجم توسعه را نیز خبر میدهد.
علاوه برمسائل مذکور براساس قانون برنامه پنجم توسعه، دریافت هرگونه عوارض در بیمههای تجاری تنها منحصر به مصوبه مجلس می باشد که مطابق آن وزارت اموراقتصادی و دارایی مکلف شده است تا نسبت به صدور بیمه شخص ثالث راننده همانند سرنشینان اقدام کند.
*تذکر کمیسیون اصل 90 به وزارت صنایع
از آنجایی که کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در هفته گذشته گزارش خود را مبنی بر تخلف دو شرکت بیمهای به نامههای بیمه ملت و بیمه پارسیان برای ارائه اجباری بیمه شخص ثالث به خریداران خودرو متخلف شناخته و با قرائت گزارش خود در صحن علنی مجلس آن را برای صدور حکم به قوه قضائیه ارسال کرده بود فرشباف در واکنش به این گزارش در اواخر هفته جاری به بیان اقدامات بیمه مرکزی برای مقابله با این گونه تخلفات پرداخت.
وی در این زمینه با بیان این نکته که طی یک سال گذشته بیمه مرکزی مکاتباتی را با شرکتهای خودروساز برای صدور بیمهنامه شخص ثالث انجام داده است ، گفت: این موضوع تنها به دو شرکت بیمه که بیمهنامه خودروهای صفر را انجام میدهند مربوط می شود که با بررسیهای کمیسیون از خوروسازان و مشخص شدن نزدیکی سهام این دو شرکت، گزارشی تهیه و هفته گذشته در صحن علنی مجلس قرائت شد.
البته فرشباف ماهریان با بیان اینکه کمیسیون اصل 90 به وزارت صنایع در این زمینه تذکرات لازم را داده است، افزود: در گزارش کمیسیون اصل 90 مطرح شده که این کار باعث سلب اختیار خریدار بیمه نامه می شود، بنابراین بیمه مرکزی برای مقابله با این گونه اقدامات برای این دو شرکت محدودیتهایی را در ارائه بیمهنامه شخص ثالث قائل شده است.
* تکاپوی بیمه مرکزی برای استقرار نظارت مالی
درهفته گذشته بیمه مرکزی درگیر ارائه طرحهای نهایی خود برای اجرایی شدن نظام یک پارچه نظارتی مالی به جای نظارت تعرفهای بود به نحوی که به طور مقدماتی رتبه بندی شرکتهای بیمه از نظر شاخص مالی و توانگری تدوین و تا پایان سال جاری وضعیت شرکتها به بیمه مرکزی گزارش میشود تا در سال 90 نظام یکپارچه نظارتی در صنعت بیمه کشور اجرایی شود.
مطابق برنامه پنجم توسعه وظایفی برای شرکتهای بیمه پیش بینی شده که در هفته گذشته محور سخنرانیهای مقامهای مسئول بیمه مرکزی قرار داشت از جمله این موارد میتوان به عدم دریافت هرگونه عوارض از بیمههای تجاری و منوط بودن آن به مصوبه مجلس و صدور پروانه هرگونه ساختمان منوط به ارائه موافقت اصولی بیمه کیفیت احداثی ساختمان اشاره کرد.
*افزیش سرمایه شرکتهای بیمه، تذکر به متخلفین
براساس مصوبه اخیر هیأت وزیران تعدادی از شرکتهای بیمه که بیمههای زندگی و غیر زندگی ارائه می کردند مکلف شدهاند سرمایه خود را به 28 میلیارد تومانی نزد اداره ثبت شرکتها به ثبت برسانند.
همچنین شرکتهایی که توانایی اتکایی دارند نیز باید سرمایه خود را به 40 میلیارد تومان افزایش دهند.
البته بیمه مرکزی محقق شدن این مصوبه را تا پایان سال جاری اعلام کرده است که در صورت اجرایی نشدن آن از طرف شرکتهای بیمه تذکرات لازم را انجام خواهد داد.
بر این اساس تاکنون بیمه مرکزی به 7 شرکت بیمه خصوصی تذکرات خود را مبنی بر افزایش سرمایه به 28 میلیارد تومان ارائه کرده اما شرکتهای بیمه جدید که اخیرآً مجوز فعالیت دریافت کردهاند نیز باید با سرمایه 60 میلیارد تومانی فعالیت خود را آغاز کنند.
بیمه مرکزی دراین زمینه ابتدا با تذکر سپس اخطار قانونی و بعد از گذشت مدت زمانی مشخص فعالیت شرکتهای بیمهای که سرمایه خود را افزایش ندادهاند را محدود خواهد کرد اما انحلالی در کار نیست، در عین حال اکثر این 7 شرکت بیمه سرمایه بالای 20 میلیارد تومان دارند.
* انتشار اطلاعات شرکتهای بیمه برای شفافسازی بازار
دیگراخبارهفته گذشته صنعت بیمه انتشار10 مورد از گزارشهای بازار بیمه با هدف شفاف سازی صنعت بیمه از جانب مدیر نظارت مالی بیمه مرکزی بود به نحوی که بررسی این اطلاعات، تحلیلهای زیادی را برای ذینفعان، محققان و مراجعان به همراه خواهد داشت و به اصلاح امور در شرکتهای بیمه، کمک شایان توجهی خواهد کرد.