دسته بندی اطلاعات

گزارش میدانی فارس از بازار طلای تهران:توجیه برخی طلافروشان برای فرار از پرداخت مالیات ارزش افزوده

منبع: تاریخ:

1389-09-06

توجیه برخی طلافروشان برای فرار از پرداخت مالیات ارزش افزوده

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس از بازار طلا و جواهر تهران در سبزه‌میدان و بازار بزرگ تهران علی‌رغم ابلاغ کتبی از سوی سازمان امور مالیاتی به مغازه‌ها برای ثبت‌نام طلافروشان از اول مهرماه سال 89 در سایت www.evat.ir برای آموزش و نحوه پرکردن اظهارنامه‌های الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده و اعمال قانون، فرم را تکمیل نکرده و قانون را اجرا نکرده‌اند.
بنابراین گزارش بهانه طلافروشان این است که هنوز هیچ بخشنامه‌ای از سوی اتحادیه برای اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده به آنها ابلاغ نشده است. فعالان این صنف می‌گویند در شرایط حاضر با وجود اینکه قانون 3 درصد مالیات ارزش افزوده را اجرا نمی‌کنند، مشتریان آنها کاهش پیدا کرده و اگر آن را اجرا کنند، باز هم تعداد مشتریهایشان کاهش پیدا خواهد کرد.
خبرنگار فارس به طلا‌فروشان یادآور شد: طبق قانون از ابتدای مهرماه سال 89 قانون مالیات بر ارزش افزوده مشمول طلافروشان جزء می‌شود و اگر اجرا نکنند، از قانون تخطی کرده و مشمول جریمه‌های بعدی قانونی خواهند شد.
در عین حال برخی در پاسخ می‌گفتند، باکی نیست و اگر لازم باشد، مغازه طلافروشی خود را جمع کرده و آن را اجاره می‌دهیم.
این در حالی که مغازه‌ای که در پاساژ طلافروشی در زیرزمین سبزه‌میدان ساخته شده فقط برای طلافروشی به کار می‌رود و به درد هیچ کسب و کار دیگری نمی‌خورد و هر کس در آن طلافروشی کند، باید قانون را رعایت کند.
به گزارش فارس، وقتی از طلافروشان سوال شد که 3 درصد مالیات ارزش افزوده از مشتری نهایی اخذ می‌شود و قرار نیست، خود طلافروش بپردازد، پس چرا در مقابل قانون مقاومت می‌شود، گفتند: با وجود اینکه 3 درصد اعمال نمی‌شود، تعداد مشتریان نسبت به قبل کاهش چشمگیر داشته و اگر این هم اجرا شود، دوباره کاهش خواهد یافت، زیرا مردم قدرت خرید خود را از دست داده‌اند.
خبرنگار فارس وقتی از طلافروشان پرسید، قیمت طلا از سال گذشته تاکنون حدود 50 درصد افزایش یافته، اما با این وجود مردم نسبت به خرید طلا اقدام می‌کنند، پس چطور ممکن است، در مقابل 3 درصد مالیات بر ارزش افزوده ناتوان باشند، طلافروشان گفتند،‌ تا اسم مالیات را بر زبان می‌آوریم، مشتریان طلا از خرید منصرف می‌شوند.

*مشتریان از نام 3 درصدی می گریزند

عنایت‌الله طالبی طلافروش در سبزه‌میدان در این باره گفت: وقتی یک مشتری مراجعه می‌کند تا اسم 3 درصد مالیات را بر زبان می‌آوریم منصرف می‌شود.
وی گفت: باید بدانیم که حجم دادوستد طلافروشان زیاد، ولی سود آن کم است و طلافروش حاضر است 3 درصد مالیات را از 7 درصد سود خود بپردازد، اما نه از اصل قیمت طلا و اجرت و سود .
وی گفت: قیمت طلا در روز سه‌شنبه دوم آذرماه 89 ساعت 13.5 هر گرم 34 هزار و 500 تومان طلای 750 با عیار 18 است که سود طلافروش 7 درصد طبق دستور اتحادیه و اجرت ساخت و برای هر گرم بستگی به نوع کار بین 1000 تا 5000 تومان(در کارهای لوکس) در نوسان است.
طالبی تاکید کرد: سازمان مالیاتی معتقد است، باید از 38 هزار تومان قیمت هر گرم طلا به علاوه سود و اجرت نرخ 3 درصد مالیات اخذ شود، یعنی 1140 تومان مالیات بپردازیم، در حالی که طلافروشان می‌گویند این نرخ 3 درصد از 2500 تومان سود و اجرت طلافروش یعنی 750 تومان در هر گرم طلا مالیات پرداخت شود.
این طلافروش تاکید کرد: اگر قرار باشد از کل فروش مالیات 3 درصد اخذ شود مغازه را جمع می‌کنیم، دیگر این کار صرفه‌ای نخواهد داشت.
طالبی با نشان دادن فاکتور فروش گفت: یک حلقه النگو با وزن 7.840 گرم از قرار هر گرم 36 هزار تومان با احتساب سود و اجرت را برای مشتری حساب کردم که کل بهای آن 282 هزار تومان می‌شد، اما مشتری آن را قبول نکرد و از خرید منصرف شد، حال اگر 3 درصد به این مبلغ اضافه شود بطور قطع مشتری‌های زیادی از دست خواهند رفت.
این طلافروش در سبزه‌میدان تهران گفت: هر مغازه طلافروشی 2 تا 3 کیلوگرم طلا دارد و نمی‌توان با اخذ مالیات از سرمایه آنها کاست.

*افزایش هزینه‌های سربار

طالبی با بیان اینکه بخشنامه سازمان مالیاتی برای همه طلافروشان ارسال شده است، گفت: ما هنوز ثبت نام نکرده‌ایم و اگر مجبور به پرداخت مالیات شویم، ترجیح می‌دهیم مغازه را جمع کرده و آن را اجاره دهیم.
این مغازه‌دار گفت: عوارض پسماند شهرداری برای مغازه 1.5 متر مربعی که زباله‌ای ندارد، 240 هزار تومان نوشته شده از طرفی اداره صنایع و استاندارد برای کنترل ترازوهای دقیق طلافروشی هر بار 6 هزار تومان اجرت می‌گیرد، هزینه برق مغازه هر بار 30 تا 35 هزار تومان و اجاره ماهیانه 700 هزار تومان، شارژ مغازه برای پاساژ ماهانه 35 هزار تومان و مالیات بر درآمد سالانه 2.1 تا 2.3 میلیون تومان و پرداخت به کلانتری محله که توسط هیات مدیره پاساژ هر ماه پرداخت می‌شود، با همه این مخارج اگر مالیات نیز پرداخت شود، از کسب و کار طلافروشی واقعا کاسته می‌شود.


* پرداخت مکرر مالیات در مراحل مختلف

علی نجفی دیگر فروشنده طلا در سبزه میدان گفت: طلافروش وقتی طلای خام می‌خرد و آن را برای تبدیل به کالای نهایی به کارگاه طلاسازی تحویل می‌دهد، سه درصد مالیات بر ارزش افزوده روی اجرت کارگاه اضافه می‌شود، 3 درصد نیز هنگام خرید طلای خام باید بپردازد و قبلا که سود طلافروش 7 درصد بود، حال از سود طلافروش تنها یک درصد باقی می‌ماند و مجبور است، سه درصد مالیات بر ارزش افزوده از مشتری دریافت کند، یعنی در واقع در سه مرحله سه درصد، حدود 9درصد به قیمت طلا اضافه می‌شود، یعنی مشتری طلا را بین 9 تا 10 درصد گرانتر از قبل باید خریداری کند که این باعث کاهش قدرت خرید مشتری می‌شود.
وی افزود: بنکداران با اعمال مالیات بر ارزش افزوده به جای اینکه روزی یک کیلو طلا بفروشند، فروششان کاهش پیدا کرده و به 750 گرم می‌رسد.
وی افزود: از روزی که 3 درصد مالیات بر ارزش افزوده اعلام شده، طی چند روز عملاً از مردم گرفته نشده، ولی هم بنکدار و هم مردم از آن ترسیده و 90 درصد کسب و کار طلا فروشان افت کرده که این بزرگترین ضربه به اقتصاد کشور خواهد بود.

*رکود بازار طلا در آستانه عید

طلافروش دیگری با نشان دادن فاکتور گفت: امروز سه‌شنبه 2 آذرماه تا ساعت 2.30 بعدازظهر تنها 123 هزار تومان فروخته‌ام در حالی که قبلا روزی 700 تا 800 هزار تومان فروش داشتم،در آستانه عید غدیر باید بازار طلا شلوغ باشد، اما ملاحظه کنید بازار سبزه‌میدان تهران چقدر خلوت است.
علی قزوینی سازنده طلا با ذکر قسم قرآن می‌گوید 10 روز است که هیچ کار نکرده‌ام،قبلا در کارگاه روزی سه کیلو طلا می‌ساختم. از طرفی صنف آبکاران طلا نیز مانند تراشکاران و سازندگان و فروشندگان کارشان کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: هزینه‌های طلا فروشی مانند مالیات و اجاره مغازه هر سال افزایش می‌یابد، سال‌های قبل در روزهای عید غدیر و عید قربان روزی 4 تا 5 کیلو طلا کار می‌کردیم، اما اکنون که 2 روز به عید غدیر مانده از 10 روز قبل هیچ کار نکرده‌ام.
قزوینی پیشنهاد داد: برای اینکه دولت بتواند قانون مالیات بر ارزش افزوده را به خوبی اجرا کند فقط از یک مرحله یعنی مرحله ویترینی و فروشنده جزء طلا که به مردم عرضه می‌کند سه درصد مالیات گرفته شود، آن هم از سود و اجرت طلا نه از کل طلا به علاوه سود و اجرت مالیات اخذ شود.

*طلا سرمایه ملی است نه کالای مصرفی

باقر ابن‌نصیر از طلا فروشان پیشکسوت در بازار تهران با بیان اینکه مالیات سه درصد ارزش افزوده در مورد بنکداران هنوز در حالت ابهام قرار دارد و تکلیف آن روشن نشده است، گفت: فعلاً آنچه مسلم شده مالیات از فروشنده ویترینی طلا گرفته شود.
وی همچنان معتقد است، طلا به عنوان سرمایه در تمام دنیا شناخته می‌شود، به ویژه در آسیا و خاورمیانه سرمایه برای مردم شناخته شده است و نباید مشمول مالیات شود، بلکه می‌توان از سود و اجرت ساخت مالیات دریافت کرد.
وی گفت: طلا در ایران 18 عیار ، در استان‌های یزد، بندرعباس و کرمان بر20 تا 22 می‌چرخد و در قسمتی از کردستان نیز طلای 22 عیار کار می‌شود، در عراق و کشورهای عربی 22 عیار، در انگلستان به خاطر اینکه 10 درصد مالیات ارزش افزوده گرفته می‌شود، برای حفظ قدرت خرید مردم طلای 6 عیار کار می‌شود که مردم بتوانند آن را خریداری کنند، در آمریکا با طلای 14 عیار کار می‌شود.
ابن نصیر افزود: طلا به شکل سرمایه ملی در ایران و آسیا و خاورمیانه شناخته شده است، بنابر این از نظر فنی نمی‌تواند مشمول مالیات شود چون در آن صورت از ارزش این سرمایه ملی کاسته می‌شود و مردم نسبت به خرید آن کم رغبت می‌شوند.
وی افزود: در تمام دفاتر عمده فروش طلای دنیا برای خرید طلا نرخ بین المللی بر جنس طلا اعلام می‌شود و آنچه که مشمول سود و اجرت است، خود طلا نیست، بلکه کاری است که روی آن انجام می‌شود. این قانون در تمام دنیا حاکم است و خرده‌فروشان طلا از مشتری هم سود هم اجرت دریافت می‌کنند و باید همین سود و اجرت مشمول مالیات شود.
ابن‌نصیر افزود: هر گرم طلای ساخته نشده در روز 2 آذر 89 در لحظه ساعت 15 مبلغ 34 هزار و 720 تومان است و اجرت ساخت نیز از هر گرم 500 تومان تا 2 هزار تومان و معمولا بین 1400 تا 1500 تومان در نوسان است که بستگی به کار انجام شده آن تفاوت می‌کند.
ابن نصیر با لهجه شیرین اصفهانی خود در ادامه به ذکر خاطرات از این هنر پرداخت و گفت: هنرمندان طلاساز و نقره کار ایرانی به تبعیت از مردم مسلمان و شیعه به خاطر عشق به اهل بیت عصمت(ع) با استفاده از وجوه شرعی مردم در طول تاریخ به ساخت ضریح برای قبور مطهر ائمه اطهار(ع) پرداخته‌اند.
ابن نصیر که دارای 86 سال عمر است، از خاطرات خود می‌گوید که ضریح حبیب‌ابن مظاهر(ع) در کربلا را به همراه مرحوم برادر بزرگترش ساخته و کتیبه‌های حرم امام حسین (ع) به خط مرحوم شیخ حبیب‌الله فضائلی خوش‌نویس معروف اصفهان در سال 1323 ساخته شده است و هنوز به عنوان یادگار در حرم مطهر امام‌حسین (ع) در کربلا قرار دارند.

*مالیات بر طلافروشان ویترینی از اول مقرر شد

علی عسکری رئیس سازمان امور مالیاتی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد نتیجه جلسه با نمایندگان طلافروش در مرکز پژوهش‌ها در 17 آبان 89 گفت: نشست مرکز پژوهشها پیرو جلسه مشترک در کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل شد. مرکز پژوهش‌ها چند جلسه برگزار کرد و درباره نکات و سؤالهایی که طلافروشان داشتند، بحث‌های کارشناسی در آن جلسات عنوان شد، نمایندگانی از همکاران سازمان امور مالیاتی، طلافروشان، مجموعه بنکداران، فروشندگان طلا، سازندگان طلا، عمده‌فروشان و آب‎شده طلا و از همه طیف‌ها حاضر بودند.

* طلافروشان در جمع‌بندی نهایی قرار شد مالیات ارزش افزوده را پرداخت کنند

استدلالهای طلا فروشان برای عدم اجرای مالیات بر ارزش افزوده در حال مطرح می‌شود که سرانجام کمیسیون اقتصادی مجلس حکمیت در این باره را بر عهده گرفت و جلساتی با حضور نمایندگان صنف طلا و جواهر، سازمان امور مالیاتی و مرکز پژوهش‌های مجلس برگزار و سرانجام در این باره تصمیم گیری شد.
علی عسکری رئیس سازمان امور مالیاتی درباره این جلسات عنوان کرد: مرکز پژوهشهای مجلس از صاحب‌نظران اقتصادی دعوت کرده بود. بحث‌های خوبی در چند جلسه مرکز پژوهش‌ها صورت گرفت و خوشبختانه کار جمع‌بندی شده، در جمع‌بندی نهایی قرار شد، طلافروشان مالیات ارزش افزوده را پرداخت کنند.


*طلا کالای مصرفی است

محمد قاسم پناهی معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی نیز پیش از این گفت: در حالی که طلا فروشان می‌گویند، فقط از اجرت و خدمات ساخت طلا و سود فروشنده مالیات 3 درصد اخذ شود و از قیمت پایه طلا مالیات دریافت نشود، اما سازمان امور مالیاتی معتقد است، چون طلا یک کالای مصرفی بادوام است که مورد استفاده مردم عادی قرار می‌گیرد، باید مانند سایر کالاها از کل قیمت اصل طلا به علاوه کارمزد ساخت و سود مغازه‌دار سه درصد مالیات ارزش افزوده اخذ شود.
پناهی تأکید کرد: سازمان مالیاتی می‌گوید اگر قیمت پایه هر گرم طلا 33 هزار تومان باشد و حدود 10 تا 11 هزار تومان کارمزد ساخت و سود مغازه‌دار باشد که مالیات مجموع این 42 تا 43 هزار تومان، حدود هزار و 200 تومان می‌شود، در حالی که اصناف طلا فروش می‌گویند 3 درصد مالیات باید فقط از تا 11 هزار تومان، یعنی حدود 330 تومان دریافت شود.
پناهی افزود: فروشنده نهایی به عنوان یک مأمور مالیاتی 3 درصد مالیات بر ارزش افزوده را هنگام فروش کالا از مشتری دریافت می‌کند و در آخر فصل یعنی بعد از 3 ماه آن را اظهار کرده و به سازمان مالیاتی تحویل می‌دهد و قانون این اجازه را داده که 3 درصدهای اخذ شده از فروش کالا را نزد خود نگه‌داشته و از آن استفاده کند و 15 روز مانده به پایان فصل آن را اظهار کرده و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد.
پناهی تأکید کرد: این رقم جمع‌آوری شده 3 درصد مالیات بر ارزش افزوده، نوعی تسهیلات از جانب قانون است که برای فروشنده در نظر گرفته و امکان و اجازه استفاده از آن را هم قانون داده است.
معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی کشور تأکید کرد: از مرحله اول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده از واردات، صادرات، تولید، توزیع عمده، توزیع بنکداری و سپس خرده‌فروشی به صورت یک زنجیره به هم پیوسته اجرا می‌شود که در مجموع بر روی کالایی که به دست مصرف کننده می‌رسد، نباید بیشتر از سه درصد مالیات بر ارزش افزوده اخذ شود.
وی تأکید کرد: ماحصل این فرآیندها در انتهای زنجیره، یعنی هنگام فروش به مشتری نهایی 3 درصد مالیات اخذ می‌شود و همه اصناف مشمول این قاعده را پذیرفته‌اند، اما عده اندکی از طلا فروشان آن را نمی‌پذیرند.
وی افزود: اگر برای طلافروشی چند مرحله در نظر گرفته شود و در مراحل قبلی از اصل کالا مالیات دریافت شده باشد، در مرحله بعدی قابل کسر خواهد بود و از ارزش افزوده جدید به علاوه مالیات مرحله قبل پرداخت می‌شود بنابراین، هیچ‌گونه مالیات مضاعفی در طرح مالیات بر ارزش افزوده اخذ نمی‌شود، بلکه 3درصد مالیات ارزش افزوده در مجموع از کل طلا اخذ می‌شود.



ارسال محتوا به دوستان نظرات خود را در رازنامه ثبت کنید                به اشتراک گذاری محتوا در فیسبوک به اشتراک گذاری محتوا در گوگل پلاس به اشتراک گذاری محتوا در لینکدین به اشتراک گذاری محتوا در توی تر

مشخصات ثبت اطلاعات

مدیریت رازنامه

مدیریت رازنامه

تاریخ ثبت:
1389/09/06
بروزرسانی:
1389/09/06
آخرین مشاهده:
1403/10/05

نظرات و پیشنهادات


دریافت آخرین اطلاعات رازنامه
با ثبت پست الکترونیکی خود و یا دوستان خود همیشه از آخرین اطلاعات سایت آگاه شوید.

دریافت آخرین اطلاعات رازنامه

پرسش ها و پاسخ ها

    با عرض سلام و خسته نباشید در صورتی شرکتی به عنوان اسپانسر با ما مشغول فعالیت باشد از نظر اداره مالیاتی پول های واریزی از طرف اسپانسر به چه صورت شناسایی میشود ؟ آیا معاف از مالیات است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    باسلام من کاردان دامپزشکم باشراکت مرغداری خریدیم مرغدار نمونه کشور شدم سرم کلاه گذاشتن مرغداری رو فروختن .میخوام کار شروع کنم نمیدونم چیکار باید بکنم.از مردم فراری شدم میترسم با هر کس کار کنم سرم کلاه

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام،وقت بخیر زمانی که لیست تعدیل حقوق تهیه می گردد و حقوق و عیدی از مالیات معاف می گردند در سیستم حسابداری چطور باید مالیات حقوق را کسر کرد متشکرم

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام وقت بخیر من دوتا حساب دارم به نام پیش دریافت عوارض و ارزش فزوده و پیش پرداخت عوارض و ارزش افزود موقع پرداخت ارزش افزوده و عوارض چطوری سند بزنم و این که چرا تفاوت ارزش افزوده خرید من و ارزش ا

    مانوئیل یوحنائی
    مانوئیل یوحنائی ( حسابداری مالی و مالیاتی -حسابداری صنعتی - حسابرسی - حسابرسی داخلی  )

    سلام ، وقت بخیر نحوه سند زدن پرداختی بیمه تامین اجتماعی به چه صورته ؟ بدون این که تو لیست حقوق و دستمزد بیام ه صورت جداگانه چطوری ثبت بزنم؟

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام به مشاور محترم من تازه دیپلم در رشته حسابداری گرفته ام نمی دانم به تحصیل در دانشگاه ادامه دهم یا خیر ؟ با توجه به اینکه بیکاری در مقطع دانش آموختگان عال زیاد است چه کنم ؟ لطفا" رهنمایی بفرمائید

    عیسی ذوقی
    عیسی ذوقی ( مشاور بازرگانی، مالی ومالیاتی  )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت جنابعالی چنانچه پروانه بهره برداری کارگاه یا کارخانه ای که در شهرک صنعتی به نام فرد باشد ولی همین شخص مدیرعامل شرکتی باشد که در همان کارگاه مشغول تولید است و برای آن شرکت دفاتر قانونی تهی

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت استاد محترم برای آموزش کارکنان در دوره آموزشی اکسل در حسابداری میخواستم ببینم چطوری باید با شما هماهنگی کنیم. با تشکر

    مهدی مقدسی
    مهدی مقدسی ( مشاوره مالی ،حسابداری و حسابرسی مالی و مالیاتی ،قانون مالیات های مستقیم. اکسل .قوانین بازار سرمایه، )