مرحله چهارم مالیات بر ارزش افزوده فردا کلید میخورد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اجرای مرحله چهارم مالیات بر ارزش افزوده از فردا اول مهرماه در مورد مشمولان بند ب ماده 96 قانون مالیاتهای مستقیم در کشور کلید میخورد.
علی عسکری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، افزود: با تعامل گستردهای که بین وزارت امور اقتصادی و دارایی ، وزارت بازرگانی و شورای اصناف کشور صورت گرفته، بستر لازم برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مهیا شده و مشکلی از بابت اجرای مرحله چهارم این قانون از ابتدای مهرماه سال جاری وجود ندارد.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور افزود: انتظار دولت، و مردم از متولیان اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اجرای مطلوب این قانون است که با مشارکت دولت و اصناف این قانون در مراحل دیگر هم با موفقیت اجرا خواهد شد.
عسکری در ادامه ضمن ابراز خرسندی از رفع دغدغه اصناف جهت اجرای مرحله چهارم مالیات بر ارزش افزوده، اضافه کرد: خوشبختانه با مذاکراتی که با تشکلها و اتحادیههای مختلف صورت گرفته ، موارد ابهام حل و فصل شده که از آن جمله می توان به موارد ابهام اجرای این قانون برای بیمه گزاران ، سازمان راهداری و حمل و نقل کشور ، فروشگاههای زنجیرهای ، اتحادیهها و تعاونیهای مصرف محلی ، اتکا ، فرهنگیان ، اسکاد ، سردخانه داران و صاحبان انبارها اشاره کرد .
وی همچنین از ادامه برگزاری همایشهای استانی با رویکرد تقویت همکاری میان متولیان اجرای این قانون، استانداریها و اتحادیههای صنفی مشمول در این مرحله خبر داد و گفت: انتظار است با این سطح از تعامل همه ابهامات و مسایل باقی مانده نیز مرتفع شود.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه 40 تا 45 درصد تولید ناخالص داخلی ( GDP ) به ویژه در بخش محصولات کشاورزی و خدمات و فعالیتهای اقتصادی که بر سبد مصرفی خانوار و گروههای کم درآمد اثر گذار است ، از شمول قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف است ، عنوان کرد : با این وجود در دوره اجرای این قانون از لحاظ درآمدی نزدیک به دو برابر تجمیع عوارض ، مالیات و عوارض تحصیل شده است .
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور ، شفاف سازی مبادلات اقتصادی ، کارایی بالا و انعطاف پذیری را از جمله مزایای نظام مالیات بر ارزش افزوده برشمرد و گفت: پیاده سازی این نظام مالیاتی همچنین باعث گسترش پیمان نامههای منطقهای و بین المللی شده و تجارت بین المللی را بهبود می بخشد.
وی گفت: از دیگر سو مالیات بر ارزش افزوده نزدیکترین مسیر به کسب درآمد برای دولتها است و در حالی که دیگر انواع مالیات معمولا بعد از یکسال اخذ می شود، این مالیات به صورت ماهانه ، دو ماهه یا فصلی وصول می شود .
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور ، مالیات بر ارزش افزوده را از پایههای مهم مالیاتی در اکثر کشورهای دنیا خواند و تصریح کرد : در بیشتر کشورهای توسعه یافته ، بین 20 تا 45 درصد منابع درآمدی مالیات، از محل مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر کالا و خدمات تامین میشود.
عسکری ، همچنین نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران را جزء پایینترین نرخهای VAT در جهان برشمرد و گفت: 80 درصد کشورهای جهان مالیات بر ارزش افزوده را به صورت تک نرخی و دو نرخی اجرا کردهاند و همچنین حدود 70 درصد کشورها نیز نرخ مالیات بر ارزش افزوده بالای 15 درصد را برگزیدهاند که این نرخ در ایران 3 درصد شامل 1.5 درصد مالیات و 1.5درصد عوارض است .
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین در خصوص نحوه اجرای مرحلهای این نظام مالیاتی در کشورهای جهان گفت : در اکثر کشورهایی که نظام مالیات بر ارزش افزوده پیاده شدهاست، به صورت مرحلهای پیش رفتهاند ؛ یعنی از مبدا تولید یا واردات شروع کرده و در نهایت در یک نقطه متوقف شده و یا تا نقطه انتهایی توزیع کالا پیش رفتهاند. برای مثال در کشورهای آلمان ، فرانسه و ژاپن این نظام مالیاتی تا آخرین نقطه توزیع یعنی صندوقهای فروش در تمام نقاط توزیع کالا پیش رفته و در دیگر کشورها مالیات در سقف معینی از درآمد یا فروش متوقف شده است.
این قانون که در سال 1386 تصویب شد، مرحله اول در مورد مشمولان بند الف اجرا شد، مرحله سوم مشمولان بند ج هم از ابتدای سال 1390 اجرا میشود.
محمد قاسم پناهی معاون مالیات بر ارزش افزوده سازمان امور مالیاتی گفت: مشمولان بند الف از وارد کننده، عمده فروش و دارندگان هتل بالای 3 ستاره ، مشمولان بند ب شامل بنکداران و هتلداران زیر 3 ستاره، شرکتهای تعاونی مصرف محلی و کارمندی، تالار پذیرایی و شرکتهای خصوصی پیمانکاری و مشمولان بند ج شامل اصناف خرده فروش خواهد بود.
بر اساس این گزارش، اعلام تاریخ اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با مودیان مرحله چهارم قانون مالیات بر ارزش افزوده در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بر اساس هماهنگی و تفاهم به عمل آمده با وزارت بازرگانی و شورای اصناف کشور انجام میشود.
فعالان اقتصادی (عرضهکنندگان کالا و ارائه دهندگان خدمات) مشمول مرحله چهارم ثبت نام کرده و قانون مالیات بر ارزش افزوده از اول مهر ماه اجرا میشود.
مشمولان مرحله چهارم ثبت نام و اجرای قانون
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط مراحل اول ، دوم و سوم ثبتنام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشدهاند، در صورتی که شاغل به فعالیتهای ذیل (از جمله فعالیتهای موضوع بند «ب» ماده96 قانون مالیاتهای مستقیم) باشند، با هر میزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله چهارم ثبت نام و اجرای قانون خواهند بود.
1.صاحبان کارگاه های صنعتی (اعم از صنفی و غیر صنفی که دارای حداقل برق سه فاز 50 آمپر باشد)؛
2. فروشندگان طلا و جواهر؛
3. فروشندگان آهنآلات ؛
4. صاحبان تالارهای پذیرائی و رستورانها؛
5. صاحبان متل و هتلهای یک و دوستاره و هتل آپارتمان؛
6. صاحبان نمایشگاهها و فروشگاههای خودرو و بنگاه معاملات املاک؛
7. صاحبان تعمیرگاههای مجازخودرو؛
8. چاپخانهداران ؛
9. صاحبان دفاتر اسناد رسمی؛
10. صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای، دفاتر خدمات ارتباطی (دفتر خدمات مشترکین تلفن همراه و آژانسهای پستی) و دفاتر خدمات دولت الکترونیک (پلیس+10 )و دفاتر خدمات الکترونیک شهر ؛
11. صاحبان دفاترخدمات مسافرتی و جهانگردی؛
12. صاحبان سینماها، تماشاخانههاو مکانهای تفریحی و ورزشی.
اشخاصی که شاغل به فعالیتهای صرفاً معاف موضوع ماده (12) قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند و همچنین اشخاص حقیقی مشمولان بند «ج» و سایر فعالیتهای اعلام نشده بند «ب» موضوع ماده (96) قانون مالیاتهای مستقیم که به صورت صنفی فعالیت و تابع شورای اصناف کشور هستند، از ثبتنام و اجراء در این مرحله مستثنی خواهند بود.
اشخاص مزبور مکلفند، هنگام خرید کالا و خدمات از مودیان مشمول و ثبتنام شده در این نظام مالیاتی ضمن دریافت صورتحساب، مالیات و عوارض متعلقه را به آنها پرداخت نمایند.
تاریخ اجرا و تکالیف قانونی
پرداخت کنندگان مشمول مرحله چهارم ثبتنام و اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ اول مهر ماه سال 1389 مکلف به اجرای کلیه مقررات و تکالیف قانون مالیات بر ارزش افزوده از جمله صدور صورتحساب، درج و وصول مالیات و عوارض متعلقه و همچنین تسلیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات و عوارض در مهلت مقرر میباشند.
مهلت ثبتنام و چگونگی ثبتنام
بر اساس این گزارش، در خرداد ماه سال جاری مهلت ثبت نام فعالان اقتصادی مرحله چهارم تا پایان شهریور ماه تمدید شد، لذا فعالان اقتصادی می توانند با مراجعه به سامانه اینترنتی عملیات الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir نسبت به ثبتنام در این نظام مالیاتی اقدام نمایند. در ضمن راهنمای چگونگی ثبتنام در سایت مزبور قابل دسترسی است.
پرداخت کننده مالیات بداند
مراکز خدمات مودیان مالیات بر ارزش افزوده در کلیه استانهای کشور آماده ارائه اطلاعات مورد نیاز و انجام عملیات ثبتنام الکترونیکی این مرحله از ثبتنام خواهند بود. (فهرست مراکز مزبور در سامانه اینترنتی عملیات الکترونیکی ثبتنام به نشانی www.evat.ir قابل دسترسی است)
در صورت نیاز به آموزش این نظام مالیاتی مؤدیان میتوانند با مراجعه به سایت مزبور یا به ادارات امور مالیاتی استان، شهرستان و شهر ذیربط برای آموزش نیز ثبت نام نمایند، تا اقدام لازم برای آموزش آنها که به صورت رایگان خواهد بود، بعمل آید.
اتحادیه های صنفی ذیربط در صورت نیاز اعضای آنان جهت آموزش می توانند، فهرست اعضاء خود را به ادارات کل امور مالیاتی ذیربط اعلام تا ترتیبات لازم جهت آموزش آنان فراهم گردد.
پاسخگویی به سئوالات عمومی و کلی در زمینه این نظام مالیاتی علاوه بر واحدهای خدمات مؤدیان مالیات بر ارزش افزوده مستقر در ادارات کل امور مالیاتی استانها، از طریق شماره تلفنهای17-88920415 (021) بخش اطلاعرسانی مالیات بر ارزش افزوده قابل ارائه میباشد.
فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول، دوم و سوم ثبتنام و اجرای قانون بودهاند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله چهارم ثبتنام این نظام مالیاتی، جزو مودیان مشمول مراحل قبلی ثبتنام و اجرای قانون (برای مودیان مرحله اول از ابتدای مهر 1387 مرحله دوم از اول مهر 1388و مرحله سوم از اول مهر 1389خواهد بود.