اختلافات انجمن حسابداران خبره با دواستعفا نمایان شد
گروه اقتصادی: انجمن حسابداران خبره ایران ظرف چند هفته گذشته شاهد دو استعفا بود تا چالشهایی برای یکی از بزرگترین انجمنهای تخصصی کشور و بزگ ترین انجمن حسابداران ایران ایجاد شود.
انجمن حسابداران خبره ایران با سابقه 34 ساله از بزرگترین انجمنهای تخصصی کشور است که در حدود 4هزار عضو دارد.
این انجمن طی چند هفته گذشته شاهد استعفای یک عضو شورای عالی (عبدالرضا تالانه) و سردبیر مجله حسابدار (خوش طینت) بود که هنوز استعفاء و دلایل استعفای این دو به اعضاء اعلام نشده است.
بر اساس این گزارش، انجمن حسابداران خبره ایران در شرایطی به عنوان انجمن حرفهای غیردولتی از سال 1353 تأسیس شده که از جمله مأموریتهای آن اعتلای گسترش و تأمین استقلال حرفهای حسابداری و حسابرسی، فراهم کردن شرایط و فرصت جهت رشد و خودسازی معنوی حسابداران، مشارکت هرچه بیشتر افراد با صلاحیت و... تعریف شده اما یکی از نقاط ضعف خواسته یا ناخواسته اعضاء و چالشهای اصلی این انجمن عدم مشارکت اکثریت قریب به اتفاق این انجمن حدودا 4هزار نفری و نیز استفاده نمایندگان گروهی اقلیتی در حدود 50 تا 150 عضو از این کمبود برای حضور بلندمدت در رأس امور انجمن است.
مشارکت و حضور حدودکمتر از نیم درصد اعضای انجمن حسابداران خبره ایران در مجامع این انجمن باعث شده است تا شورای عالی و دیگر ارکان آن طی 34 سال به طور سنتی تحت اداره چند نفر ثابت و مقیم باشد.
در این رابطه امیر پوریانسب یکی از اعضاء انجمن با تأیید خبر استعفای تالانه و خوش طینت و عدم اعلام عمومی آن به فارس گفت: به نظر می رسد استعفای این دو نشانه اعتراض به جریان راهبری و مدیریتی انجمن حسابداران خبره ایران است. چرا که درغیاب قریب به اتفاق حدودا 4 هزار عضو، انتخابات همواره با جمعیتی در حدود 50 تا 150 عضو برگزار می شود و طی آن با رای حدود 40 تا80 عضو، یعنی بین یک تا دو درصد ، اعضای شورای عالی این انجمن که همواره اکثریت آن در قالب گروهی مشخصاند برگزیده میشوند.
وی ادامه داد: به همین قیاس تصمیمات سرنوشتساز برای اکثریت بی خبر و غایب مانده به پیشنهاد گروه مقیم و توسط مجامع اقلیتی اخذ می شود. با این تفاوت که این تصمیمات از جمله تصویب صورتهای مالی و موارد دیگر مانند حق عضویت با آراء کم تر و به شیوهی مجلسهای پیش از رنسانس با قیام و دست بالا بردن و بدون شمارش انجام می شود.
پوریانسب تصریح کرد: آن عده از اعضاء که در مجمع سال جاری حضور یافتند خوب به یاد می آورند که چگونه افزایش بیش از 70 درصدی حق ورود و حق عضویت اعضاء بدون ارائهی حتی یک گزارش توجیهی کوتاه به پیشنهاد رئیس شورای عالی و با بالا رفتن دستهای جمعیتی 30 تا 40 نفری برای در حدود 4هزار عضو تصویب شد و یک درصد برای 99 درصد دیگر و غایب مانده تصمیم گرفتند.
این عضو انجمن حسابداران خبره ایران با بیان اینکه شیوه این رایگیریها معمولا مانندحراج هلندی است، اظهار داشت: درمجمع امسال انجمن نیزابتدا رئیس شورای عالی انجمن (غلامرضا سلامی) مبلغ حداکثری و نقطه شروع پیشنهاد افزایش را تا دو برابراعلام کرد و سپس با چانه زنی و بدون هیچ تحلیل عمیق وکارشناسانه با دو بار قیام و دست بالا بردن به تصویب رسید.
پوریانسب ادامه داد: این در حالی است که در انجمن های همتای خارجی برای یک افزایش 5 درصدی حداقل شش ماه قبل از برگزاری مجمع گزارش توجیهی افزایش حق عضویت منتشر می شود و آن گاه پس از اصلاحات به رای گیری اینترنتی گذاشته می شود.
بر اساس این گزارش ، این رویه در حالی موجب نارضایتی اکثر اعضای انجمن حسابداران خبره شده که پوریانسب در برابر این سوال که چرا اکثریت اعضاء انجمن در مجامع عمومی شرکت نمی کنند و به معتمدین خود وکالت نمی دهند اظهار داشت: دلایل این پدیده پرشمارند که از آن میان فقط به سه مورد اشاره می کنم.اولا" در اساسنامه انجمن، فرایند انتخابات اعضای شورای عالی به گونهای مقررشده که امکان تسلط یک گروه ثابت برای یک دوره طولانی را از طریق ترمیم دورهای فراهم می کند و به آنها اجازه می دهد وضع موجود را حفظ کنند.
وی افزود: ثانیا" شیوه فراخوان و برگزاری مجامع عمومی انجمن همواره به گونهای است که در دور اول به حد نصاب نمی رسد و بنابراین برگزار نمی شود و در دور دوم با کمتر از 5 درصد تشکیل می شود و با رای کمتر از دو درصد اعضای شورای عالی انتخاب می شوند. ثالثا" در این انجمن سیستم رای دهی وکالتی وجود ندارد. درحالی که وکالت دادن حق مدنی همه است و درهیچ کجای دنیا نه تنها چنین رویهای وجود ندارد بلکه حضور و کنترل 3 دهه ای ارکان یک انجمن تخصصی توسط گروهی ثابت و نماینده اقلیت تجربه نشده است.
پوریانسب ادامه داد: بنابراین می توان گفت اولا" نوع انتخابات و حضور اقلیتی در حدود 50 تا 150 عضو در مجامع موجب شده تا انجمن برای اکثریت مقیم و ثابت برگزیده به محفل و حیات خلوت تبدیل شود. از این رو به نظر می رسد این محفل خاص که حاضر به استفاده از رای و خرد اکثریت و مشارکت دیگر اعضاء به ویژه اعضاء جدید و جوان نیست برای مادامالعمر بر شورای عالی و در نتیجه تمام ارکان انجمن حسابداران خبره ایران مسلط و مقیم شده است.
وی تصریح کرد: این پدیده محفلی شدیدا با فلسفه و روح حرفه مداری و حرفهایگری از یک طرف و ذات و درونه تشکل های مردمنهاد از طرف دیگر در تعارض و تباین است. ثانیا" شیوه های فراخوان اعضاء برای حضور در مجامع یا مشارکت در رایگیری ها آن قدر متنوع و اثربخش شده که عدم استفاده از آنها تردید برانگیز است. مثلا از سیستم پیام کوتاه، ایمیل یا رایانامه، نامه و مانند اینها می توان برای فراخوان استفاده کرد و از رای گیری اینترنتی می توان برای مشارکت حداکثری اعضاء در انتخابات استفاده کرد. ثالثا" رای وکالتی می تواند مشارکت حداکثری اعضاء در انتخابات را تا اندازهای تضمین کند.
به گفته این عضو انجمن حسابداران خبره ایران، سیستم راهبری این انجمن از سیستمهای راهبری نوین و امروزی به ویژه سیستم های راهبری مختص انجمنها فاصله ای فاحش و چشمگیر دارد و تا کنون در هیچ انجمنی تجربه نشده است. این در حالی است که در همایشهای انجمن به دفعات در باره نظریهها و اعمال راهبری شرکتی و سازمانی سخنرانی ایراد شده و حتی یک یا دو همایش ویژه به آن اختصاص داده شده است.
پوریا نسب گفت: گروه مقیم برای حفظ این سیستم راهبری با ایده های جدید مخالفت میکند و همین باعث عضوگیری و پیشرفت کند و در مواقعی توقف و رکود انجمن شده است. اگر هم در مقاطعی سطح کیفی خدمات انجمن مانند آموزش و دیگر خدمات از جمله مجلهی حسابدار رشد چشمگیری کرده ناشی ازفعالیت افراد دلسوز و حرفهای خارج از گروه مقیم بوده است.
پوریانسب با طرح این پرسش که چرا استعفای عضو شورای عالی و سردبیر مجله حسابدار به اعضاء اعلام نمی شود تا در برگزاری مجمع فوق العادهای بررسی شود، ادامه داد: این سئوال از دو بخش تشکیل می شود. پاسخ بخش اول را بهتر است گروه مقیم بدهند و پاسخ بخش دوم درگرو تحقق و وقوع اتفاقات دیگر است.
وی به دواشکال اساسی انجمن حسابداران خبره که اساس تمام مشکلات کنونی است اشاره کرد و گفت: سالها است که اساسنامه انجمن به رغم تغییرات بنیادین در سیستمهای راهبری شرکتی و سازمانی بازنگری نشده و تغییر نکرده است.
وی افزود: دراین اساسنامه علاوه بر مشکلاتی که تا کنون عنوان شد حتی حق ممتاز برای یک سری افراد دیده شده است. دیگراین که گزارش های عملکرد و صورتهای مالی انجمن که متشکل از حسابداران است در شان آن نیست و از جزئیات و افشاهای کافی برخوردار نیست. به همین دلیل امکان ارزیابی دقیق عملکرد مدیر و شورا فراهم نیست.
به گفته پوریا نسب از سوی دیگر اگر عضوی خواهان ارزیابی عملکرد و بررسی صورتهای مالی و نحوه انتخابات گذشته باشد با وی همکاری نمی شود. هم چنین صورت ها برای اکثریت اعضای بی خبر مانده ارسال نمی شود.
این عضو انجمن حسابداران خبره ایران در پاسخ پرسشی در خصوص برگزاری دوره بعد انتخابات گفت: امید است اعضای مقیم شورای عالی انجمن در برابر این شبهات و این که چرا همواره با کمتر ازنیم درصد مجامع را برگزار می کنند و درغیاب اکثریت بی خبر مانده و خاموش در رأس ارکان انجمن حسابداران خبره ایران قرار و اقامت می گیرند پاسخ دهند تا اولا نسبت به تنویر افکار عمومی اقدام شده باشد و درثانی از این پس رویهای در پیش گرفته شود که برآمده از روح جمعی و واقعی در حدود 4هزار عضو باشد.