برخی از سازمان ها زمانیکه نسبت به پیاده سازی سیستم های مدیریتی از جمله مدیریت کیفیت، مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ، مدیریت انرژی و ... می نمایند ، به دلایلی مختلف پس از چندی با شکست مواجه می شوند و عملاً سیستم اثربخشی چندانی را به همراه نخواهد داشت. در این بخش قصد داریم عوامل اصلی و مهمی که سبب شکست سیستم های مدیریتی می گردد را عنوان نمائیم:
1- عدم تعهد مدیریت ارشد به سیستم پیاده سازی شده:
در بند 2-6 راهنمای 10019 آمده: موفقیت سیستم مدیریت کیفیت عمدتاً به دخیل شدن وتعهد مدیریت رده بالا بستگی دارد ونه صرفاً به مشاور .
اگر مشاور سازمان بهترین سیستم را طراحی نماید و به کارکنان بهترین مشاوره ها و آموزش ها را ارائه دهد اما مدیر ارشد سازمان تعهدی نسبت به حفظ و نگهداشت سیستم نداشته باشد ، احتمال شکست و توقف سیستم بالا خواهد رفت.
2- جابه جایی های متعدد مدیران رده بالا و عدم ثبات در تصمیم گیری های مدیران ارشد
3- مقاومت در برابر تغییر مدیران و کارمندان و کارگران در زمان اجرای سیستم
4- نگاه سنتی مدیران ارشد به برخی مقوله های مدیریتی
5- طراحی ضعیف سیستم و مستند سازی غیر ضروری:
در بند 1-6- راهنمای 10019 در خصوص طراحی سیستم و مستند سازی آمده: سیستم ایجاد شده نباید ترتیبات اداری ومستند سازی غیرضروری ایجاد کند.
متاسفانه بعضاً مشاهده می شود که مشاور یکسری فرم های غیر ضروری و زیادی برای سازمان طراحی نموده که تکمیل هر کدام وقت قابل توجهی را از پرسنل سازمان می گیرد و نتیجه خاصی را به همراه ندارد. تحمیل مستندات غیر ضروری به سازمان سبب می شود که پس از چندی سازمان با مشکلاتی مواجه شود و بهره وری نیروی انسانی کاهش قابل توجهی یابد و سبب شکست سیستم مدیریتی شود.
6- کمبود منابع و ضعف در زیرساخت ها:
کمبود منابع از جمله منابع مالی و منابع انسانی مورد نیاز جهت نگهداشت سیستم و همچنین ضعف در زیرساخت ها می تواند عاملی جهت شکست سیستم های مدیریتی شود.
به سازمان هایی که قصد پیاده سازی سیستم های مدیریتی را دارند ، پیشنهاد می شود موارد فوق الذکر را به عنوان ریسک های پروژه مدنظر داشته باشند و اقدامات واکنشی مناسبی را در این خصوص طرحریزی و اجرایی نمایند.
|