نرخ ارز، استاندارد حسابداری و رانت اقتصادی

منبع: دنیای اقتصاد تاریخ انتشار: 1392-04-18
نویسنده: مترجم:
چکیده:

در دوسال اخیر نرخ ارز مرجع با ارز مبادله‌ای و ارز آزاد، تفاوتی فاحش داشته به طوری که این واگرایی باعث پدیدار شدن رانت حاصل از ارز مرجع برای کسانی که به آن دسترسی داشته و دارند شده و دوم آنکه خود دولت محترم امکان استفاده از این مابه‌التفاوت را برای اهداف خویش در اختیار داشته است.


تهاتر بدهی‌های دولت با سود حسابداری 74 هزار میلیارد تومانی

نرخ ارز، استاندارد حسابداری و رانت اقتصادی


اگرچه از آغاز شوک درمانی در بازار ارز، دلسوخته‌گان این مرز و بوم بارها این پدیده شوم رانتی و مولد فساد و تقلب را افشا کرده و یادآور شدند و برخی کار‌شناسان حتی بر این باور بوده و هستند که دولت بیشترین استفاده را از افزایش نرخ ارز، چه در تجارت خارجی و چه در اقتصاد داخلی و برای جبران کسری بودجه و پرداخت یارانه نقدی یا از طریق عرضه ارز به قیمت آزاد در بازار ارز کشور داشته است.

گفته می‌شود دولت این مبلغ مابه‌التفاوت را بدون واریز شدن به حساب خزانه برای جبران کسری بودجه و هزینه‌ها استفاده کرده است.

 از طرف دیگر رییس‌جمهور در آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی خود، هرگونه فروش ارز از سوی دولت در بازار آزاد را انکار کرد و گفت: ارزی که در بازار آزاد فروخته می‌شود، تنها ارز در اختیار شرکت نفت است و دولت هیچ‌‌گاه ارز در اختیار خود را در بازار به فروش نرسانده تا مابه‌التفاوتی در این میان برای دولت باشد. از طرف دیگر دولت به موجب قانون تکلیف دارد، در صورتی که تصمیم به فروش ارز داشت، این ارز را با نرخ شناور آزاد بفروشد.

وقتی قانون صراحت دارد، پس فروش ارز با نرخ آزاد از سوی دولت وجود دارد. اما همین قانون دولت را موظف کرده که این مابه‌التفاوت را به حساب خزانه واریز کند نه چیز دیگر، امری که بنا به اظهار دیوان محاسبات عملی نشده و دولت تخلفات مکرر از این بابت داشته است. به استناد بند سوم مصوبات مجمع عمومی بانک مرکزی مورخ 13/03/1392 که به ریاست رییس‌جمهور برگزار شده بود مقرر شد در اجرای بند ب ماده 26 قانون پولی و بانکی کشور و با توجه به تغییر نرخ ارز، حدود 740 هزار میلیارد ریال سود حاصل از تغییر برابری ریال در مقابل اسعار خارجی با بدهی‌های دولت، شرکت‌ها و موسسات دولتی و بانک‌های دولتی به بانک مرکزی به شرح زیر تسویه شود:

 1- بدهی دولت 110 هزار میلیاردریال

 2- بدهی سازمان هدفمندی یارانه‌ها 57 هزار میلیارد ریال

 3- بدهی شرکت بازرگانی دولتی 53 هزار میلیارد ریال

 4- بدهی شرکت پشتیبانی امور دام 31 هزار میلیارد ریال

 5- بدهی شرکت‌های تابعه وزارت نفت، نیرو و سایر دستگاه‌های اجرایی 65 هزار میلیارد ریال

 6- بدهی بانک‌های دولتی 380 هزار میلیارد ریال

 در واقع دولت (مجمع عمومی بانک مرکزی) با یک روش حسابداری، با تسعیر ارز بر اساس هر دلار به 2،500 تومان و محاسبه مابه‌التفاوت آن نسبت به ارزمرجع که 1،226 تومان بوده، سود تسعیری معادل 1،274 تومان بابت هر دلار شناسایی که با احتساب 58 میلیارد دلار ارزی که دولت به بانک مرکزی فروخته‌ بود، سود حسابداری معادل 74 هزار میلیارد تومان در حساب‌ها لحاظ و با تصمیمات مجمع یادشده آن را با فهرستی از بدهی‌های دولت، شرکت‌های دولتی، سازمان هدفمندی یارانه‌‌ها و بانک‌های دولتی تهاتر کردند و به این‌وسیله حساب‌های دولتی را پاک و منزه و بدون بدهی تحویل رییس‌جمهور بعدی می‌دهند!

 اما بند ب ماده 26 قانون پولی و بانکی که محمل این تصمیم بوده می‌گوید:

 «سود احتمالی از تغییر برابر‌‌‌‌ی‌های قانونی نسبت به طلا و پول‌های خارجی... به مصرف استهلاک اصل و بهره بدهی‌های دولت به بانک مرکزی خواهد رسید و مازاد آن به خزانه دولت تحویل خواهد شد.»

 آقای احمد توکلی نماینده ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار در نامه مکتوب اعتراضیه به رییس مجلس شورای اسلامی در این باره یادآور شده که:

 «مجمع عمومی بانک مرکزی نمی‌توانست نرخ ارز را تعیین کند، چرا که بر اساس جزء (8) بند (2) قانون بودجه سال 1392، مستند به بند (ج) ماده (81) قانون برنامه پنج ساله پنجم، بانک مرکزی مسوول تعیین نرخ است که آن هم بر اساس ماده (96) قانون برنامه و بند (ج) ماده (11) قانون پولی و بانکی کشور، پس از تصویب شورای پول واعتبار قانونی می‌شود؛ نه با تصمیم مجمع عمومی.حتی بر فرض اگر مجمع چنین حقی می‌داشت باز تخلف آشکار دیگری باقی می‌ماند: متن بند (ب)ماده (26) آشکارا می‌گوید که سود حاصل‌شده از تغییر نرخ ارز، تنها باید «به مصرف استهلاک اصل و بهره بدهی‌های دولت به بانک مرکزی» برسد نه بخش دولتی؛ و اگر چیزی باقی بماند به خزانه واریز می‌شود. در حالی که در این تصمیم تنها یازده هزار میلیارد تومان از سود فرضی 74 هزار میلیارد تومانی بابت بدهی دولت لحاظ شده و بقیه را به سازمان هدفمندی یارانه‌ها، شرکت بازرگانی دولتی، شرکت پشتیبانی امور دام، شرکت‌های مربوط به نفت و نیرو و بالاخره بانک‌های دولتی از جمله بانک مسکن بخشیده‌اند. تمام اینها در ترازنامه بانک مرکزی بخش دولتی هستند نه دولت. کجای قانونی که به آن استناد شده به مجمع عمومی اجازه چنین کاری می‌دهد؟»

 اما قضیه به همین سادگی نیست زیرا اگر فردی فراتر از مجمع عمومی بانک‌ها به جناب آقای توکلی یادآوری کند که بخشی از ارز به قیمت‌های آزاد در بازارهای کشور توسط بانک مرکزی یا عوامل آن عرضه شده که نرخ فروش یا واگذاری آن در سال 1391 به طور متوسط بیش از 2،500 تومان و حدود 3،000 تا 3،200 تومان بوده، بنابراین عاقلان بگویند این مابه‌التفاوت کجا است و چگونه هزینه شده است؟!

 چه پاسخی مگر انجام یک حسابرسی ویژه ارزی از منابع ارزی چند ساله گذشته داریم؟!

 در واقع در عمل با دور زدن قانون و واریز مستقیم منابع ارزی به حساب‌های خارج از خزانه که از نظر دیوان محاسبات خارج است، توانسته منابع ارزی را در بازار آزاد و غیر آزاد تسعیر ومنابع ریالی حاصل از آن را دریک جایی هزینه کند!

{بنا به نوشته تارنمای اقتصاد آنلاین مورخ 11/07/1391 رییس کمیسیون اصل 90 مجلس با تاکید براینکه درجریان بررسی تخلفات ارزی و اخلال دربازار ارز افرادی شناسایی و دستگیر شدند، گفت: پرونده رسیدگی به تخلفات ارزی و دلایل کاهش ارزش پول ملی و نوسانات بازار ارز تا دو هفته دیگر در کمیسیون اصل 90 مجلس نهایی خواهد شد. وی همچنین درباره شائبه دلالی دولت برای کسب درآمد بیشتر و هزینه آن درتبلیغات انتخاباتی گفت: این شائبه بین نمایندگان و کارشناسان وجود دارد.}

 رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مصاحبه‌ای مورخ 10/04/1392 که در تارنمای «ایسنا» درج شده اظهار داشته «شش وارد کننده خودرو با سوءاستفاده از ارز دولتی 160 میلیارد تومان درآمد قطعی داشته‌اند.

با توجه به اینکه دامنه کار و تخلفات صورت گرفته بسیار وسیع است و متاسفانه تا 18 تیر سالجاری برای واردات تمامی کالاها از هر نوع، ارز دولتی اختصاص یافته و از 18 تیر تا 6 شهریور هم برای پنج گروه کالایی و از 6 شهریور برای دو گروه کالایی ارز مرجع داده شده افزون بر آن واردکنندگانی بوده‌اند که ارز دولتی را دریافت و اقدام به واردات کالا نکرده و ارز را به فروش می‌رسانند.» {همین‌جا باید تاکید کرد سازمان امور مالیاتی به جای اعمال فشار بر مودیان شناخته شده، نیم نگاهی هم به حساب این وارد کنندگان از ما بهتران بیندازد و مالیات حقه دولت را از آنان مطالبه کند زیرا اگر همه واردکنندگان اشخاص حقوقی باشند (که چنین نیست)، مالیات متعلقه 160 میلیارد تومان درآمد قطعی براساس ماده 105 قانون مالیات‌ها معادل 40میلیارد تومان و اگر اشخاص حقیقی باشند، رقمی حدود 70 میلیارد تومان می‌شود}.

نکته آخرکه می‌تواند مرجعی رسمی برای حسابرسان و مرجع محترم استانداردگذار حسابداری باشد این است که براساس همین مصوبه مجمع عمومی بانک مرکزی مشخص شده دولت ارز متعلق به خود را (فارغ از منبع آن) به بانک مرکزی گران‌تر از ارز مرجع فروخته است که در چنین حالتی دو فرض ذیل متصور است:

 1- ارزهای خریداری شده در حساب بانک مرکزی موجود است که شامل افزایش نرخ ارز شده (تفاوت 2500 تا 3200 فعلی)

 2- بانک مرکزی همه یا بخشی از آن ارزها را به بانک‌های عامل فروخته (به قیمت ارز مرجع) که با توجه به مصوبه مجمع ناچار است از بانک‌های عامل مطالبه ما به التفاوت (1،274=1،226-2،500) تومان به ازای هر دلار کند که چون بانک‌های عامل این موضوع را نپذیرفته‌اند راهکاری جز برداشت مستقیم از حساب آنان توسط بانک مرکزی وجود نداشته !! با توجه به برداشت‌های قبل از تاریخ مجمع عمومی بانک مرکزی مشخص می‌شود بانک می‌دانسته قرار است در مجمع، ارز را به نرخ مبادله‌ای تسعیر کنند!؟ در چنین حالتی همه مشتریانی که از بانک‌های عامل تسهیلات ارزی دریافت کرده‌اند (مرجع، مبادله‌ای) مجبور هستند ارز دریافتی را حداقل به قیمت مبادله‌ای برگشت دهند.

جالب آنکه در حالی که دولت اصرار بر تسعیر ارز به نرخ مبادله‌ای دارد، مرجع استانداردگذار که او هم دولتی است، مدعی ارز مرجع در صورت‌های مالی بنگاه‌های وام ستان ارزی است (به نظر می‌رسد این شواهد مستند متقن برای مرجع محترم استانداردگذار و همچنین سازمان بورس به عنوان مقام ناظر برای صدور بیانیه، رهنمود، نظریه کمیته فنی و... کافی باشد).

 توضیح: منبع عبارات وکلیه آمارها ازمتن نامه جناب آقای احمد توکلی نماینده ناظر مجلس در شورای پول و اعتباربه رییس مجلس استخراج شده که متن نامه از تارنمای «الف» قابل دسترس است.


 



ارسال محتوا به دوستان نظرات خود را در رازنامه ثبت کنید                به اشتراک گذاری محتوا در فیسبوک به اشتراک گذاری محتوا در گوگل پلاس به اشتراک گذاری محتوا در لینکدین به اشتراک گذاری محتوا در توی تر

مشخصات ثبت اطلاعات

مدیریت رازنامه

مدیریت رازنامه

تاریخ ثبت:
1392/04/23
بروزرسانی:
1392/04/23
آخرین مشاهده:
1403/01/09

نظرات و پیشنهادات


دریافت آخرین اطلاعات رازنامه
با ثبت پست الکترونیکی خود و یا دوستان خود همیشه از آخرین اطلاعات سایت آگاه شوید.

دریافت آخرین اطلاعات رازنامه

پرسش ها و پاسخ ها

    با عرض سلام و خسته نباشید در صورتی شرکتی به عنوان اسپانسر با ما مشغول فعالیت باشد از نظر اداره مالیاتی پول های واریزی از طرف اسپانسر به چه صورت شناسایی میشود ؟ آیا معاف از مالیات است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    باسلام من کاردان دامپزشکم باشراکت مرغداری خریدیم مرغدار نمونه کشور شدم سرم کلاه گذاشتن مرغداری رو فروختن .میخوام کار شروع کنم نمیدونم چیکار باید بکنم.از مردم فراری شدم میترسم با هر کس کار کنم سرم کلاه

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام،وقت بخیر زمانی که لیست تعدیل حقوق تهیه می گردد و حقوق و عیدی از مالیات معاف می گردند در سیستم حسابداری چطور باید مالیات حقوق را کسر کرد متشکرم

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام وقت بخیر من دوتا حساب دارم به نام پیش دریافت عوارض و ارزش فزوده و پیش پرداخت عوارض و ارزش افزود موقع پرداخت ارزش افزوده و عوارض چطوری سند بزنم و این که چرا تفاوت ارزش افزوده خرید من و ارزش ا

    مانوئیل یوحنائی
    مانوئیل یوحنائی ( حسابداری مالی و مالیاتی -حسابداری صنعتی - حسابرسی - حسابرسی داخلی  )

    سلام ، وقت بخیر نحوه سند زدن پرداختی بیمه تامین اجتماعی به چه صورته ؟ بدون این که تو لیست حقوق و دستمزد بیام ه صورت جداگانه چطوری ثبت بزنم؟

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام به مشاور محترم من تازه دیپلم در رشته حسابداری گرفته ام نمی دانم به تحصیل در دانشگاه ادامه دهم یا خیر ؟ با توجه به اینکه بیکاری در مقطع دانش آموختگان عال زیاد است چه کنم ؟ لطفا" رهنمایی بفرمائید

    عیسی ذوقی
    عیسی ذوقی ( مشاور بازرگانی، مالی ومالیاتی  )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت جنابعالی چنانچه پروانه بهره برداری کارگاه یا کارخانه ای که در شهرک صنعتی به نام فرد باشد ولی همین شخص مدیرعامل شرکتی باشد که در همان کارگاه مشغول تولید است و برای آن شرکت دفاتر قانونی تهی

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت استاد محترم برای آموزش کارکنان در دوره آموزشی اکسل در حسابداری میخواستم ببینم چطوری باید با شما هماهنگی کنیم. با تشکر

    مهدی مقدسی
    مهدی مقدسی ( مشاوره مالی ،حسابداری و حسابرسی مالی و مالیاتی ،قانون مالیات های مستقیم. اکسل .قوانین بازار سرمایه، )