دسته بندی اطلاعات

مدیریت شهری و لزوم برخورد تخصصی با سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی

منبع: دنیای اقتصاد تاریخ انتشار: 1390-06-28
نویسنده: مترجم: میثم هاشم‌خانی
چکیده:

در پژوهش ارزشمندی که توسط دانشگاه بریتیش کلمبیا و به سفارش «وزارت امور شهری» کانادا در زمینه سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی بخش‌های عمومی و خصوصی (ppp) انجام پذیرفته، تاکید شده است:


مدیریت شهری و لزوم برخورد تخصصی با سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی



«دولت‌های محلی نباید گمان کنند که شراکت بخش‌های عمومی و خصوصی، به سادگی منجر به غلبه بر مشکلات متعددی می‌شود که در مسیر گسترش خدمات عمومی در سطح شهرها قرار دارند. اگر چه استفاده از سرمایه‌گذاری مشارکتی عمومی - خصوصی منجر به ایجاد منافع بالقوه‌ای همچون کاهش نسبی معضل کسری بودجه‌های عمرانی، کاهش قیمت تمام‌شده و بهبود کیفیت پروژه‌ها و نیز کاهش مدت زمان لازم برای اتمام و راه‌اندازی پروژه‌ها می‌شود، اما باید توجه کرد که طراحی قراردادهای مناسب ناظر به چگونگی مشارکت و انجام مذاکرات در طول چانه‌زنی با بخش خصوصی برای رسیدن به متن نهایی قرارداد مشارکت، فرآیندی‌ است که در اغلب موارد نیاز به تخصص بسیار بالایی دارد. به نحوی که اگر برای طراحی کلیات و چانه‌زنی در مورد جزئیات قراردادهای ppp از افراد متخصص و صاحب تجربه استفاده نشود، ممکن است بخش قابل توجهی از منافع بالقوه چنین قراردادهایی هرگز به منافع بالفعل تبدیل نشوند.»
همچنین در سلسله دروس استانداردی که توسط سازمان ملل متحد و در سال 2006 در مورد سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی عمومی _ خصوصی ارئه شده، «ایجاد نهادهای تخصصی رسیدگی‌کننده به امور مربوط به این قراردادها در سازمان‌های عمومی جذب‌کننده این سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی (اعم از سازمان‌های زیرمجموعه دولت مرکزی و نیز سازمان‌های زیرمجموعه دولت‌های محلی و شهرداری‌ها)»، به عنوان یکی از 6 نکته کلیدی برای موفقیت در افزایش جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی با بخش خصوصی اشاره شده است.
به این ترتیب در حال حاضر در بسیاری از شهرهای دارای جمعیت بالای یک میلیون نفری دنیا، که شهرداری‌هایشان از حیث نیاز به دریافت کمک‌های دولتی تا حد زیادی خودکفا محسوب می‌شوند، مرکزی مجزا و تخصصی برای رسیدگی به امور مربوط به سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی عمومی_خصوصی وجود دارد. مرکز مذکور از یک طرف وظیفه افزایش جذب سرمایه‌گذاری‌های ppp را از طریق آماده‌سازی بسته‌های مناسب پیشنهادی برای سرمایه‌گذاری مشارکتی، گسترش اطلاع‌رسانی به سرمایه‌گذاران بالقوه داخلی و خارجی در مورد بسته‌های مذکور، انجام پژوهش‌های کاربردی مربوط به آسیب‌شناسی جذب سرمایه‌گذاری های شهری، و نظایر آن بر عهده داشته؛ و از طرف دیگر دارای کارشناسان خبره‌ای‌ است که وظیفه طراحی کلیات و جزئیات قراردادهای مشارکتی مربوط به پروژه‌های مختلف سرمایه‌گذاری شهری و هدایت مذاکرات مربوط به تنظیم قرارداد نهایی با شرکای خصوصی را بر عهده دارند. در ادامه به ذکر مثال‌هایی در این زمینه می‌پردازیم.

نمونه‌هایی از برخورد تخصصی شهرداری‌ها در قبال پروژه‌های دارای مشارکت عمومی _ خصوصی
در بسیاری از موارد، علی‌الخصوص در مورد شهرهای کانادا و انگلیس، سرمایه‌گذاری‌های ppp به چند گروه عمده تقسیم شده‌اند و هر یک از این گروه‌ها تحت نظر تیم جداگانه‌ای هدایت می‌شود. هدف آنست که تیم مربوط به هر گروه از سرمایه‌گذاری‌ها، در طول زمان و با درگیر شدن در سرمایه‌گذاری‌های مختلفی که دارای ویژگی‌های کلی مشابه هستند، بتواند با انباشت تجربه و تخصصی‌تر شدن روزافزون، شرایط مطلوب‌تری را هم برای رشد سرمایه‌گذاری‌های شهری، و هم برای طراحی بهینه قراردادهای مشارکتی (با هدف بهره‌مندی حداکثری شهروندان از منافع سرمایه‌گذاری‌های جدید) فراهم سازد. در بسیاری از موارد، سرمایه‌گذاران بالقوه می‌توانند ایمیل و تلفن مستقیم مسوول هر یک گروه‌های عمده سرمایه‌گذاری را، به سادگی بر روی وب‌سایت شهرداری‌های مذکور پیدا کرده و هرگونه سوال یا ابهامی که در مورد طرح سرمایه‌گذاری مدنظر خود دارند، بپرسند.
مساله مهم دیگری که لازم است به آن اشاره شود، تجربه موفق شهرداری‌های تعداد زیادی از شهرهای کشور انگلستان، در زمینه طراحی تعدادی قرارداد کلی استاندارد برای انواع مختلف سرمایه‌گذاری است. انگلستان که جزو پرسابقه‌ترین و پیشروترین کشورهای دنیا در زمینه استفاده از سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی عمومی_خصوصی در توسعه تاسیسات مختلف زیرساختی به شمار می‌رود و مدتی است که تعداد زیادی از شهرداری‌های انگلستان با استفاده از تجربیات متعدد خود و سایر شهرهای دنیا در زمینه عقد قراردادهای مشارکتی مختلف با بخش خصوصی، دست به تدوین قراردادهای استانداردی برای تعدادی از انواع بسیار رایج پروژه‌های مورد تقاضا برای سرمایه‌گذاری مشارکتی زده‌اند. در این قراردادهای استاندارد، بخش‌هایی از قرارداد به طور ثابت در کلیه قراردادهای مربوط به یک نوع خاص از سرمایه‌گذاری وجود دارد؛ و بخش‌های دیگر هم در فرآیند مذاکرات مجزای مربوط به هر قرارداد، و با توجه ویژگی‌های خاص پروژه مورد نظر مشخص می‌گردد.
البته اقدام به طراحی این قراردادهای کلی استاندارد در شهرداری‌های مختلف انگلستان، صرفا بعد از جذب تعداد زیادی از سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی در یک زمینه خاص، و با تکیه بر تجربیات به دست آمده از چگونگی عملکرد آنها صورت پذیرفته است. ضمنا در هیچ یک از این شهرها، وجود این قراردادهای استاندارد، منجر به محدود کردن بخش خصوصی به این شکل که فقط مجاز به سرمایه‌گذاری مشارکتی در انواع محدودی از پروژه‌ها باشد نشده و کلیه این شهرداری‌ها، به عنوان یکی از سیاست‌های افزایش‌دهنده جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی، از کلیه طرح‌های ابتکاری سرمایه‌گذاری پیشنهادی توسط بخش خصوصی (ولو اینکه سرمایه‌گذاری مذکور دارای هیچ سابقه مشابهی در میان سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی پیشین نباشد) استقبال می‌کنند.

پیشنهاداتی برای شهرداری‌های ایران
با توجه به مطالب فوق و با توجه به نوپا بودن بحث مشارکت عمومی_خصوصی در توسعه زیرساخت‌های اقتصادی مختلف در ایران، می‌توان برای شهرداری‌های شهرهای دارای جمعیت بالای یک میلیون نفری ایران و به ویژه برای آن دسته از شهرداری‌هایی که راغب به گسترش مشارکت بخش خصوصی در تامین منابع مالی مربوط به توسعه امکانات زیرساختی بوده و در عین حال کسب خودکفایی مالی و کاهش وابستگی خود به کمک‌های مالی مستقیم دولتی را پیگیری می‌کنند، پیشنهاد راه‌اندازی بخشی تخصصی با عنوان «معاونت جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی بخش خصوصی» را مطرح کرد. البته بدیهی است که ایجاد چنین معاونتی باید کاملا دارای توجیه اقتصادی باشد و به عبارت دیگر فقط در صورت کسب موفقیت در جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و در نتیجه افزایش درآمدها یا صرفه‌جویی هزینه‌های شهرداری، بخشی از این درآمدها یا صرفه‌جویی‌ها برای تامین بودجه معاونت مذکور اختصاص یابد.
ضمنا مهم‌ترین وظایف پیشنهادی برای «معاونت جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی بخش خصوصی» عبارتند از:
الف) مطالعه تجربیات موفق مربوط به جذب سرمایه‌گذاری‌های ppp در سایر شهرهای دنیا و نیز سازماندهی پژوهش‌هایی به منظور آسیب‌شناسی جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی در کلانشهرهای ایران.
ب) طراحی بسته‌های سرمایه‌گذاری مختلف و متنوع سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی (چه از حیث میزان سرمایه مورد نیاز و چه از حیث نوع سلایق و علایق مختلف سرمایه‌گذاران)، انجام تحلیل‌های مقدماتی در مورد تخمین میزان سرمایه مورد نیاز برای هر پروژه، تخمین مدت زمان لازم برای ساخت و راه‌اندازی هر پروژه، تخمین میزان سوددهی هر پروژه، و نیز ریسک‌های بالقوه مربوط به هر پروژه.
ج) اطلاع‌رسانی گسترده و سهل‌الوصول در مورد بسته‌های سرمایه‌گذاری فوق و نیز تحلیل‌های مقدماتی انجام‌شده در مورد آنها.
د) ایجاد ارتباطات مناسب با گروه‌ها و انجمن‌های داخلی و خارجی که به صورت بالقوه مایل به انجام سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی هستند؛ مثل اتاق‌های بازرگانی در ایران و نیز کلیه شرکت‌های خارجی‌ای که تجربه و سابقه موفقی از شرکت در تعدادی پروژه‌های مشارکتی را در سایر شهرهای داخلی و خارجی را دارا هستند.
ه) ایجاد تعدادی زیرگروه‌ تخصصی برای انباشت تدریجی تجربه و تخصص در امور مربوط به سرمایه‌گذاری‌های دارای ماهیت مشابه. هر زیر گروه مسوولیت افزایش جذب سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با عنوان خود، و نیز تنظیم مناسب قراردادهای مربوطه با شرکای خصوصی، با هدف جلب همزمان رضایت شرکا و نیز افزایش حداکثری منافع حاصله از هر پروژه برای شهروندان را بر عهده دارد. همچنین هر زیرگروه باید مکانیزم بررسی طرح‌های سرمایه‌گذاری ابتکاری پیشنهادی توسط سرمایه‌گذاران بالقوه را با هدف افزایش هر چه بیشتر جذب سرمایه‌گذاری‌های مشارکتی راه‌اندازی کند. ضمن آنکه طبیعتا هر زیرگروه به طور جداگانه در مورد موفقیت یا شکست خود در دستیابی به اهداف مربوطه مواخذه یا تشویق می‌شود.
* [email protected]



ارسال محتوا به دوستان نظرات خود را در رازنامه ثبت کنید                به اشتراک گذاری محتوا در فیسبوک به اشتراک گذاری محتوا در گوگل پلاس به اشتراک گذاری محتوا در لینکدین به اشتراک گذاری محتوا در توی تر

مشخصات ثبت اطلاعات

مدیریت رازنامه

مدیریت رازنامه

تاریخ ثبت:
1390/06/28
بروزرسانی:
1390/06/28
آخرین مشاهده:
1403/01/09

نظرات و پیشنهادات


دریافت آخرین اطلاعات رازنامه
با ثبت پست الکترونیکی خود و یا دوستان خود همیشه از آخرین اطلاعات سایت آگاه شوید.

دریافت آخرین اطلاعات رازنامه

پرسش ها و پاسخ ها

    با عرض سلام و خسته نباشید در صورتی شرکتی به عنوان اسپانسر با ما مشغول فعالیت باشد از نظر اداره مالیاتی پول های واریزی از طرف اسپانسر به چه صورت شناسایی میشود ؟ آیا معاف از مالیات است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    باسلام من کاردان دامپزشکم باشراکت مرغداری خریدیم مرغدار نمونه کشور شدم سرم کلاه گذاشتن مرغداری رو فروختن .میخوام کار شروع کنم نمیدونم چیکار باید بکنم.از مردم فراری شدم میترسم با هر کس کار کنم سرم کلاه

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام،وقت بخیر زمانی که لیست تعدیل حقوق تهیه می گردد و حقوق و عیدی از مالیات معاف می گردند در سیستم حسابداری چطور باید مالیات حقوق را کسر کرد متشکرم

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام وقت بخیر من دوتا حساب دارم به نام پیش دریافت عوارض و ارزش فزوده و پیش پرداخت عوارض و ارزش افزود موقع پرداخت ارزش افزوده و عوارض چطوری سند بزنم و این که چرا تفاوت ارزش افزوده خرید من و ارزش ا

    مانوئیل یوحنائی
    مانوئیل یوحنائی ( حسابداری مالی و مالیاتی -حسابداری صنعتی - حسابرسی - حسابرسی داخلی  )

    سلام ، وقت بخیر نحوه سند زدن پرداختی بیمه تامین اجتماعی به چه صورته ؟ بدون این که تو لیست حقوق و دستمزد بیام ه صورت جداگانه چطوری ثبت بزنم؟

    احمد نورمحمدی
    احمد نورمحمدی  ( راهبری سیستم های حسابداری - مالیاتی مشاور مالی مالیاتی شرکت های دانش بنیان )

    سلام به مشاور محترم من تازه دیپلم در رشته حسابداری گرفته ام نمی دانم به تحصیل در دانشگاه ادامه دهم یا خیر ؟ با توجه به اینکه بیکاری در مقطع دانش آموختگان عال زیاد است چه کنم ؟ لطفا" رهنمایی بفرمائید

    عیسی ذوقی
    عیسی ذوقی ( مشاور بازرگانی، مالی ومالیاتی  )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت جنابعالی چنانچه پروانه بهره برداری کارگاه یا کارخانه ای که در شهرک صنعتی به نام فرد باشد ولی همین شخص مدیرعامل شرکتی باشد که در همان کارگاه مشغول تولید است و برای آن شرکت دفاتر قانونی تهی

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    سلام و وقت بخیر برای استارت آپ ها و کسب و کارهای الکترونیک آیا معافیت مالیاتی وجود دارد؟ در صورت تایید، نحوه استفاده از معافیت چگونه است؟

    علیرضا سربی Alirezasorbi
    علیرضا سربی Alirezasorbi  ( حسابداری ، حسابرسی ، قوانین پایانه ها و سامانه مودیان ، کار ، تامین اجتماعی ، مالیات ها ، تجارت و حسابداری بهای تمام شده )

    با سلام خدمت استاد محترم برای آموزش کارکنان در دوره آموزشی اکسل در حسابداری میخواستم ببینم چطوری باید با شما هماهنگی کنیم. با تشکر

    مهدی مقدسی
    مهدی مقدسی ( مشاوره مالی ،حسابداری و حسابرسی مالی و مالیاتی ،قانون مالیات های مستقیم. اکسل .قوانین بازار سرمایه، )